Belangrijke Wereldzaadbank is ondergelopen, zaden zélf zijn niet beschadigd

De Wereldzaadbank op het Noorse eiland Spitsbergen is afgelopen zaterdag ondergelopen door smeltwater. De belangrijke - en kostbare - zaadjes zelf zijn wel niet beschadigd, zo benadrukt de Noorse regering. Er worden wel maatregelen genomen om een herhaling te voorkomen.

De Wereldzaadbank op het Noorse eiland Spitsbergen is ontzettend belangrijk. In totaal zijn er zo maar even 1,5 miljoen kostbare plantenzaadjes opgeslagen in een kluis. Het gaat om zaadjes van ieder gewas dat de mensheid nodig zou hebben om te overleven bij een grote ramp. 

Het eiland leek de ideale locatie voor de opslag, maar dat bleek dit weekend even anders. Afgelopen zaterdag werd er gesmolten Noordpoolijs teruggevonden in het gebouw. De Noorse overheid benadrukt dat er geen schade is aangericht aan de zadencollectie zelf, maar wetenschappers van de zaadbank zijn geschrokken. Zij zoeken nu in een sneltempo naar een manier om de zaadbank te redden.

De zaadbank, die in een berg is ingebouwd, moet door de koude temperaturen functioneren als een diepvriezer. In de bank liggen namelijk zaden van de belangrijkste gewassen en bomen ter wereld opgeslagen die de mensheid moeten beschermen bij grote kern- en natuurrampen. De constructie en uitrusting van de zaadbank moeten dus onverwoestbaar zijn. Maar de abnormaal warme temperaturen van afgelopen zomer en winter hebben geleid tot hevige regenbuien, waardoor het Noordpoolijs snel is beginnen te smelten. Het smeltwater is in de tunnel van de bank, en vervolgens in de kluis kunnen lopen waar de zaadjes liggen opgeslagen.

"We hadden niet voorzien dat de permafrost het zou begeven en dat er zulk extreem weer zou komen", vertelt de Noorse regeringswoordvoerder en eigenaar van de bank Hege Njaa Aschim aan The Guardian. Ingenieurs werken momenteel aan een oplossing. Zo wordt de 100 meter lange tunnel waterdicht gemaakt. Ook de elektrische apparatuur werd daar verwijderd. Die gaf volgens de ingenieurs te veel warmte af. "We moeten dringend met de nodige oplossingen komen, want wij dragen een grote verantwoordelijkheid. We doen dit voor de wereld", aldus nog Aschim.

Meest gelezen