België ontsnapt aan het Europese strafbankje, maar krijgt wel extra maatregelen opgelegd

België ontsnapt aan het Europese strafbankje. De Europese Commissie wil geen procedure tegen ons land openen omdat de schuldgraad te langzaam wordt afgebouwd. Er worden wel extra inspanningen gevraagd, zo blijkt uit het langverwachte schuldrapport dat de Commissie over België heeft gepubliceerd.

Ons land riskeerde de allereerste lidstaat te worden waartegen een buitensporigtekortprocedure werd geopend omdat de schuldgraad te langzaam richting 60 procent van het bbp wordt afgebouwd. Maar zo'n vaart loopt het dus niet.

Tussen 2010 en 2014 liep er tegen België al zo'n procedure, toen omdat het begrotingstekort was opgelopen tot meer dan 3 procent.

Een buitensporigtekortprocedure betekent dat Europa streng toeziet op de sanering van de overheidsfinanciën. De facto wordt de manoeuvreerruimte van de regering ingeperkt.

Maar zo'n procedure komt er dus niet, al vraagt de Europese Commissie wel extra maatregelen, voor 1,2 miljard euro in totaal.  "In 2016 zijn er duidelijk te weinig budgettaire inspanningen geleverd om de doelstellingen te halen", zegt eurocommissaris Marianne Thyssen.

"Men kan dat in 2017 inhalen maar dan moet er een tandje bijgestoken worden. Bij de begrotingscontrole zal er nog moeten bijgestuurd worden om te zorgen dat de inspanning die in 2016 en 2017 samen moest geleverd worden, vooralsnog gehaald wordt.

Meest gelezen