Blijven Donald Trump en Benjamin Netanyahu BFF's? - Jens Franssen

Donald Trump en Benjamin Netanyahu zijn BFF's, Best Friends Forever. Straks zien ze elkaar tijdens de eerste grote reis van Trump. Maar het valt af te wachten of ze daarna nog altijd de beste vrienden zijn, want de Palestijnen staan ook klaar.
analyse
Analyse
Aansturen van de 'analyse' teaser o.a. op de home pagina en 'analyse' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'analyse' overzichtspagina

Jens Franssen is Midden-Oostenexpert bij VRT Nieuws.

De Israëlische president Benjamin - Bibi voor de vrienden - Netanyahu en Donald Trump hebben het voor elkaar. Recht voor de raap, rechts en een duidelijke visie op de rol van Israël. Echte BFF’s.

Het moet dan ook een feestje worden, dat bezoek van The Donald aan Israël. Bovendien is Trumps invloedrijke schoonzoon Jared Kushner ook Joods. Nu, voor alle duidelijkheid. De relatie tussen de VS en Israël is ook al van voor Trump meer dan hecht. Onder Obama werd nog beslist om Israël jaarlijks meer dan een miljard aan militaire steun te geven. En Obama en Netanyahu waren veel, meer zeker geen goeie vriendjes.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Trump en Bibi zijn wél goeie vriendjes. Op het programma van de Amerikaanse president in Israël staan dan ook de klassiekers, een bezoek aan Jeruzalem, Bethlehem en Masada. Alhoewel. Dat laatste is een erg symbolische geladen plek in de geschiedenis van het Jodendom.

Maar het bezoek aan Masada is geannuleerd omdat de veiligheidsdiensten het niet eens werden of Trump al dan niet met zijn helikopter mag landen op de site of niet. In plaats daarvan zal Trump een privébezoek brengen aan de Klaagmuur, en mogelijk langslopen bij het museum dat de Holocaust herdenkt.

Ruzie op de speelplaats

En toch zit er een haar in de presidentiële boter. De Israëlische rechterzijde is er niet gerust op. Ook Netanyahu, berucht voor zijn achterdochtige karakter, zou op zijn hoede zijn. Met die vermaledijde Trump weet je tenslotte maar nooit, een tweet verder en iemand anders is BFF.

En waar Trump tijdens de presidentscampagne nog bezwoer dat hij de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv zou verhuizen naar Jeruzalem, is nu al aangekondigd dat dit deel van het feestje alvast niet doorgaat. Dat Trump mogelijk geheime Israëlische informatie deelde met de Russen, die dat dan weer mogelijk delen met Iran… Tja.

Ander heet hangijzer: de Palestijnen. De voorbije weken zijn er wel erg veel Palestijnen mogen langslopen op de koffie in Washington. Bij de Israëlische rechterzijde is het licht de voorbije dagen op oranje gesprongen.

"Als er één iemand is waarvan niet gezegd kan worden dat hij Israël niet begrijpt én steunt, dan wel Trump", zegt Livni een Israëlische oud-minister van Buitenlandse Zaken. "Maar net dat geeft hem de macht om Netanyahu de arm om te wringen voor een vredesakkoord. De Palestijnen zijn er eindelijk klaar voor, hun eisenbundel is lichter dan ooit.", aldus Livni.

Het bezoek aan Trumps BFF Bibi zou wel eens heel wat complexer kunnen zijn dan het lijkt.

Meest gelezen