Drie leden van Antwerpse cannabisclub al twee weken in de cel: "Verontrustend en ongelukkig"

Drie leden van de Antwerpse cannabisclub Trekt Uw Plant zitten al meer dan twee weken vast op verdenking van inbreuken op de drugswetgeving, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. “Het is zeer ongelukkig en verontrustend dat deze mensen zo hard worden aangepakt”, klinkt het bij de advocaat van de voorzitter van de club.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Vzw Trekt Uw Plant bestaat al meer dan tien jaar en kweekt naar eigen zeggen legaal en transparant cannabis. De vereniging baseert zich daarvoor op een richtlijn uit 2005 die stelt dat het bezit door een volwassene van drie gram cannabis of één cannabisplant de laagste vervolgingsprioriteit krijgt. De vereniging heeft verschillende plantages en kweekt cannabis voor het persoonlijk gebruik van de leden.

De vereniging werd al twee keer veroordeeld, maar kreeg telkens een vrijspraak in beroep. Begin deze maand viel de politie binnen op 18 plaatsen en sindsdien zitten drie mensen in de cel. Ze worden verdacht van witwassen, inbreuken op de drugswetgeving en deelname aan een criminele organisatie. “

"Zeer ongelukkig en verontrustend"

"Dit is een groots opgezet offensief tegen een organisatie die altijd transparant handelt en de ambitie heeft om te tonen dat legaal cannabisgebruik perfect mogelijk is”, klinkt het bij Jos Van der Velpen, de advocaat van de voorzitster van vzwTrekt Uw Plant.

Volgens hem is het dan ook “zeer ongelukkig en verontrustend” dat de vereniging zo zwaar wordt aangepakt. “Ze worden op één lijn gezet met grote internationaal georganiseerde maffiose organisaties, terwijl ze gewoon op een kleine schaal cannabis willen verstrekken aan mensen in nood”, aldus Van der Velpen.

Volgens het Antwerpse parket is er wel degelijk meer aan de hand. “Dit is geen statement pro of contra legalisatie van drugs. We voeren een onderzoek naar de handel in verdovende middelen in vereniging, meer kunnen we voorlopig niet kwijt”, klinkt het. Volgens Van der Velpen zit er achter de vzw zeker geen businessmodel, maar hij sluit niet uit dat er hier en daar een lid is dat zijn of haar boekje te buiten ging. “Maar het bestuur heeft er alles aan gedaan om het systeem zo zuiver en zo transparant mogelijk te houden, daarom hebben ze hun ledenbestand ook beperkt tot 500”.

Expert: "Een repressief drugsbeleid werkt niet"

 Professor Tom Decorte (UGent) doet al jaren onderzoek naar cannabisclubs. Hij is een grote fan van het model. "Als het effectief gebruikt wordt zoals het werd ontworpen, heeft het ontzettend veel potentie", klinkt het. "In alle internationale wetenschappelijke kringen is er een totale consensus: een repressief drugsbeleid werkt niet. Op heel veel plaatsen in de wereld begint men dat te snappen, maar dus niet in Antwerpen. En dat is een groot probleem", aldus Decorte.

Morgen beslist de Antwerpse Kamer van Inbeschuldigingstelling of de drie verdachten verder aangehouden blijven.