Eerste Antwerpse gemeentefusie op komst tussen Sint-Amands en Puurs

De Antwerpse gemeenten Sint-Amands en Puurs willen een fusie aangaan. Dat schrijft Gazet van Antwerpen. Dit is de eerste vrijwillige gemeentefusie in de provincie Antwerpen. De twee betrokken gemeenteraden moeten deze fusie nog goedkeuren.

Burgemeester Peter Van Hoeymissen van Sint-Amands en zijn collega Koen Van den Heuvel uit Puurs (beiden CD&V) hebben de voorbije weken voorbereidende gesprekken gevoerd. Hun gemeenteraden moeten hun fiat nog geven, voor de fusie effectief kan doorgaan. In Puurs wonen 17.000 mensen, in Sint-Amands 8.000. De regering geeft 500 euro schuldvermindering per inwoner bij een fusie.

Dit is de eerste vrijwillige gemeentefusie in de provincie Antwerpen sinds het fusiedecreet van juni 2016. Vooral voor Sint-Amands zou de fusie op termijn financieel nodig zijn. De taxshift zou immers een negatieve invloed hebben op de inkomsten van de gemeenten.

Van twee naar drie?

Burgemeester Luc De Boeck (CD&V) van het naburige Bornem was naar eigen zeggen ook geïnteresseerd in een fusie met Sint-Amands, maar zegt dat hij in dit fusieverhaal niet is geraadpleegd. Eén grote fusie van Bornem, Puurs en Sint-Amands tot de gemeente Klein-Brabant, naar de gelijknamige politiezone, zag onder meer De Boeck niet zitten. Voor de burgemeester van Sint-Amands, zou buurgemeente Bornem er op termijn ook bij mogen.

"Met Puurs hebben we gemeen dat we een zorgbedrijf delen, met personeelsleden. Er zijn ook al andere samenwerkingsverbanden, zoals voor de huisvestingsmaatschappij, en ook het onderwijs in onze gemeenten is al op elkaar afgestemd. In die zin is dit een logische keuze", zegt Van Hoeymissen daarover aan VRT Nieuws.

"De samenwerkingsverbanden bestaan op het niveau van onze politiezone, Klein-Brabant. Dus het zou mooi zijn als de drie gemeenten op termijn zouden kunnen samengaan. Maar het water tussen Puurs en Bornem is daarvoor nog te diep. Daarom beschouwen we dit ook als een tussenstap."

Vierde fusie

Verspreid over heel Vlaanderen is dit de vierde gemeentefusie die er zit aan te komen. Zo fusioneren de Limburgse gemeenten Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek tot Oudsbergen. In Oost-Vlaanderen zien Aalter en Knesselare wel brood in een fusie, en ook Zingem en Kruishoutem zien een fusie daar wel zitten. Volgens Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) "lopen er gesprekken tussen gemeentebesturen in verscheidene provincies".

Meest gelezen