Eerste proefpersoon is Poliopolis binnengestapt: "Vergelijking met "Big Brother" is vreselijk"

Het was een huzarenstukje om alles klaar te krijgen, maar de test met het nieuwe poliovaccin is vanochtend kunnen starten. In totaal zullen zo maar even dertig mensen zich een maand laten opsluiten in Poliopolis, het containerdorp op het parkeerterrein van het UZA in Edegem. "Hopelijk kunnen we met de resultaten aan de slag."

De eerste deelnemer van het grootschalige experiment heeft vanochtend zijn intrek genomen in het containerdorp. Het gaat om een vrouw, maar veel meer informatie willen de onderzoekers niet kwijt. "De deelnemers hebben recht op hun privacy. Velen willen niet dat hun omgeving weet dat ze eraan meedoen", zegt professor Pierre Van Damme in "Van Gils & Gasten".

Het hele onderzoek is dan ook behoorlijk indrukwekkend. De komende dagen krijgt de eerste deelneemester stelselmatig het gezelschap van andere proefpersonen. Zij zullen telkens eerst het nieuwe (orale) poliovaccin toegediend krijgen. "In België is de ziekte door de verplichte vaccinatie zo goed als onder controle, maar wereldwijd is polio wel nog steeds aanwezig", zegt de professor. Al is het ook daar fel aan het dalen. "Sinds begin dit jaar hebben we nog maar vijf gevallen van polio wereldwijd geregistreerd."

Maar waarom is er dan nood aan een onderzoek naar een nieuw vaccin? "We hebben momenteel twee schitterende vaccins. Enerzijds is er het zeer veilige vaccin dat met spuit en naald wordt toegebracht en dat we in België kennen. Anderzijds is er het levend afgezwakte vaccin dat oraal wordt toegediend en dat vooral in ontwikkelingslanden wordt gebruikt. Dat vaccin heeft goed werk geleverd, maar heeft ook een groot nadeel. Er is namelijk één kans op het miljoen dat het net polio veroorzaakt. Vroeg of laat zullen er dus evenveel natuurlijke poliogevallen zijn als dat er zijn die komen door een vaccin."

"De Wereldgezondheidsorganisatie vraagt daarom dat iedereen met het veilige vaccin werkt, maar dat is duurder en je hebt een arts of een verpleegkundige nodig om het toe te dienen", zo klinkt het nog. "Vandaar dit hele project. We testen nu een nieuw oraal vaccin uit dat polio niet kan veroorzaken."

Stoelgang

Een risico lopen de testpersonen niet, zo benadrukt de professor. Ze zijn allen namelijk immuun voor de ziekte. Dat ze worden opgesloten in een container, heeft alles te maken met de Wereldgezondheidsorganisatie die wil vermijden dat het vaccin in het milieu zou terechtkomen, bijvoorbeeld door de stoelgang. 

De stoelgang en afvalstoffen van alle deelnemers zullen dan ook precies worden bijgehouden en getest door de onderzoekers. Pas als bij alle deelnemers drie opeenvolgende stoelgangstalen negatief zijn, mogen ze Poliopolis verlaten.

"Cordon"

Het hele onderzoek is de afgelopen maanden al meermaals vergeleken met de VTM-serie "Cordon", waarin een stuk van een stad wordt afgesloten voor de buitenwereld omdat er een gevaarlijk virus heerst. Maar sommigen denken bij het experiment ook aan "Big Brother".

"Dat vind ik een vreselijke vergelijking", zegt Van Damme. "Iedereen heeft zijn eigen kamer met magneetkaart. Daar hebben ze hun privacy. Daarnaast zijn er drie gemeenschappelijke ruimtes: de fitnesszaal, de eetplaats en de ontspanningsruimte. Twee psychologen zullen erop toezien dat het niet uit de hand loopt. We besteden daar veel aandacht aan."

Nieuwe test

Wanneer de eerste groep van vijftien proefpersonen het containerdorp na een maand verlaat, worden de 66 units grondig ontsmet. Nadien nemen vijftien andere kandidaten er hun intrek om er een ander vaccin te testen. "Voor mij zal deze test geslaagd zijn als we door de resultaten het vaccin voort kunnen ontwikkelen."

Meest gelezen