Griekenland krijgt voorlopig geen vers geld

Griekenland krijgt voorlopig geen nieuwe schijf noodhulp. De ministers van Financiën van de eurozone en het IMF hebben daarover geen akkoord kunnen bereiken. Voorlopig komt er ook geen schuldherschikking.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Als tegemoetkoming aan zijn schuldeisers heeft het Griekse parlement onlangs een pak besparingen van meer dan vijf miljard euro goedgekeurd. Het ging dan vooral om snoeien in sociale voorzieningen en de pensioenen, maar ook om het innen van belastingen.

De maatregelen moesten de weg effenen voor een nieuwe schijf van het derde noodhulpplan van de andere landen van de eurozone voor Griekenland, een schijf zonder dewelke Athene echt niet voort kan.

Het land moet in juli 6 à 7 miljard euro aan uitstaande leningen terugbetalen, wat het niet kan zonder een nieuwe schijf van de noodhulp, maar die komt er dus voorlopig niet.

De ministers van de eurogroep zijn het ook niet eens geraakt over een schuldverlichting voor Griekenland. Die zou normaal gezien bekeken worden op het einde van het huidige noodprogramma, dus volgend jaar, maar er gaan stemmen op om dat nu al te bekijken.

De Belgische minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) is alvast geen groot voorstander van een schuldverlichting. "Dat zou een precedent kunnen worden en daarmee moet je altijd voorzichtig zijn", vindt hij.

Ook de Duitse minister Wolfgang Schäuble (CDU) is op dat vlak erg terughoudend. Hoe dan ook was het vanavond een kennismaking van de eurogroep met Bruno Le Maire, de nieuwe Franse minister van Financiën (links foto in tekst, samen met Schäuble). Frankrijk is en blijft na Duitsland het meest invloedrijke land in de eurozone.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen