Israël juicht "herstel Amerikaans leiderschap in Midden-Oosten" toe

Het heeft blijkbaar echt geklikt vandaag tussen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Amerikaanse president Donald Trump. "Voor het eerst heb ik echt hoop op verandering", zei Netanyahu die ook sprak over een nieuw Amerikaans leiderschap in het Midden-Oosten. Onder de vorige VS-president Barack Obama waren die relaties erg gespannen.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Op de gemeenschappelijke persconferentie in Jeruzalem hadden Trump en zijn gastheer Netanyahu erg vriendelijke woorden voor elkaar. Zo bedankte Netanyahu Trump om als eerste VS-president in functie de Klaagmuur bezocht te hebben. Als symbool kan dat tellen, want die Klaagmuur lag tot de Zesdaagse Oorlog van 1967 in het Arabische Oost-Jeruzalem.

Het ging echter over veel meer dan de Klaagmuur en het woord "vriendschap" is een paar keer gevallen. "Voor het eerst in mijn leven zie ik een echte kans op verandering", zei Netanyahu nog, die zich ook verheugd toonde over "het herstel van het Amerikaanse leiderschap in het Midden-Oosten".

Wat Netanyahu nog het meest plezier leek te doen, was de verharding van de Amerikaanse politiek tegenover Iran onder president Trump. Dat staat in schril contrast met de erg voorzichtige toenadering tot Teheran onder diens voorganger Barack Obama, iets wat Israël en zeker Netanyahu zwaar irriteerde.

Nu was Trump in Saudi-Arabië al zwaar uitgevallen naar Iran en nu deed hij dat in Israël nog eens over. Toch zag president Trump ook voordelen: "de dreiging van Iran kan alle andere krachten in de regio samenbrengen op de weg naar vrede", luidde het.

Tegelijk zag Trump een kans om vrede te sluiten tussen Israël en de Palestijnen. Dat zal moeilijk zijn, "maar we zullen daar uiteindelijk wel geraken", liet de president zich ontvallen. Hoe dan ook trokken Trump en Netanyahu zich daarna terug voor een diner met de twee echtgenotes. Morgen heeft Trump op de Westelijke Jordaanoever een ontmoeting met de Palestijnse president Mahmoud Abbas die vorige week nog de sfeer kwam opsnuiven in het Witte Huis in Washington.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De rangen sluiten tegenover Iran

Dat weinig mensen zo samenbrengt als een gemeenschappelijke vijand, lijkt de ondertoon te zijn van het bezoek van president Trump aan zowel Saudi-Arabië als Israël. Het sjiitische regime in Iran is daarbij de "grote boeman" die de krachten moet verenigen. Het gaat dan niet enkel om Iran, maar ook om de bondgenoten zoals de Syrische president Bashar al-Assad, de sjiitische militie Hezbollah in Libanon en de sjiitische Houthi's in Jemen.

Trump heeft in Israël nog eens herhaald dat hij nooit zal toelaten dat Iran kernwapens zal ontwikkelen. Toch heeft hij nog altijd geen aanstalten gemaakt om het akkoord dat de internationale gemeenschap -met inbegrip van de VS- vorig jaar met Iran gesloten heeft over het omstreden kernprogramma van dat land, naar de prullenmand te verwijzen. Het is ook niet duidelijk of dat zal gebeuren.

De pas herkozen -en relatief gematigde- Iraanse president Hassan Rouhani maakt zich blijkbaar nog niet veel zorgen. "Wij wachten tot de VS-regering intellectueel stabiel wordt. Ik hoop dat de regering zich inwerkt zodat we accurater kunnen oordelen over de leiders in Washington", liet Rouhani zich ontvallen op de Iraanse televisie. Of nog anders: "wait and see".

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen