Mount Everest verliest iconische Hillary Step, het laatste obstakel voor de top

De Mount Everest is een belangrijk onderdeel kwijt: de iconische Hillary Step, het laatste obstakel voor klimmers de top van de hoogste berg ter wereld bereiken, is ingestort. Dat maakt de laatste fase van de beklimming volgens ervaren bergbeklimmers iets makkelijker, maar ook een pak gevaarlijker.

De Hillary Step is een steile, quasi verticale rotswand van ongeveer 12 meter hoog en de laatste hindernis op 8.790 meter die klimmers scheidt van het dak van de wereld. De formatie is vernoemd naar Sir Edmund Hillary, die in 1953 samen met een sherpa als eerste de Mount Everest overwon.

Het verdwijnen van de Hillary Step is mogelijk te wijten aan de aardbeving, die het Himalayagebied in Nepal twee jaar geleden trof. Er waren eerder al geruchten dat delen van de Hillary Step waren afgebrokkeld, maar door de eeuwige sneeuw was de exacte staat van de rotsen moeilijk te achterhalen. De Britse krant The Guardian kreeg echter foto's in handen van ervaren klimmer Tim Mosedale, die de berg al zes keer overwon. Daarop is te zien dat de Hillary Step deels is verdwenen.

"Bottleneck"

De instorting van de Hillary Step maakt de laatste fase van de beklimming van de Mount Everest een pak gevaarlijker. Door het wegvallen van de rotswand zouden er in de laatste klimmeters opstoppingen kunnen ontstaan, omdat een van de vaste routes naar de top is verdwenen. Na de zware inspanningen die de klimmers dan al hebben moeten verteren, kan dat de doodsteek betekenen voor vermoeide alpinisten met zuurstofgebrek of tekenen van onderkoeling. Het wegvallen van de Hillary Step betekent ook wel dat er minder geklommen moet worden in de finale fase van de beklimming, wat de tocht voor minder ervaren klimmers dan weer iets makkelijker maakt.

De beklimming van de Mount Everest eist geregeld mensenlevens. Het voorbije weekend nog zijn er op de hoogste berg ter wereld drie mensen om het leven gekomen. Eén alpinist is nog vermist.

Meest gelezen