Openbaar vervoer en verkeer in Brussel donderdag in de war door komst Trump

De komst van de Amerikaanse president Donald Trump naar België en de NAVO-top van donderdag zullen gevolgen hebben voor het openbaar vervoer in Brussel. Vanaf woensdagnamiddag zullen een aantal metro-ingangen gesloten worden. Donderdag blijft het metrostation van Schuman gesloten. En ook een aantal bus- en tramlijnen op het traject van de luchthaven naar het centrum van Brussel zullen gewijzigd worden.

De Amerikaanse president zal vanaf woensdag in het land zijn. Als gevolg daarvan zullen enkele ingangen van de metrostations van Kunst-Wet, Schuman, Troon, Louiza en Naamsepoort gesloten blijven vanaf woensdag 14.30 uur tot donderdag 16.30 uur. Schuman blijft overigens donderdag helemaal gesloten. Er zal wel gewoon metroverkeer zijn.

Tussen de luchthaven in Zaventem en het centrum van Brussel zal het bus- en tramverkeer aangepast worden naargelang het traject van Trump. "Vooral de tramlijnen 92, 93, 94 en de bussen in de buurt van Troon zullen hinder ondervinden", zegt An Van hamme van de MIVB.

Ook verkeer in Brussel zal hinder ondervinden

De komst van de Amerikaanse president Donald Trump naar de NAVO-top in Brussel dreigt ook het verkeer in de hoofdstad woensdag en vooral donderdag volledig in de knoop te leggen. Enkele belangrijke verkeersaders worden donderdag de hele dag verkeersvrij gemaakt en verschillende straten zullen urenlang worden afgesloten. "Het zal de hele dag moeilijk zijn om zich per voertuig te verplaatsen in Brussel", waarschuwt de politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene.

Het Amerikaanse staatshoofd komt woensdagnamiddag in Brussel aan, en blijft tot donderdagavond. Vanaf woensdag "in de late namiddag", maar vooral op donderdag zal het volgens de Brusselse politie "de gehele dag moeilijk zijn om zich per voertuig te verplaatsen" in de hoofdstad.

De omgeving van de NAVO wordt donderdag volledig verkeersvrij gemaakt, net als de omgeving van het Schumanplein, het Paleizenplein en de Waterloolaan. Daarnaast wordt ook een stuk van de Kleine Ring, tussen het Louizaplein en de Naamsepoort, bovengronds afgesloten.

Bovendien wordt een aantal grote verkeersaders gedurende de dag mogelijk urenlang afgesloten voor het verkeer. Het gaat om de Hertogstraat, de Wetstraat en de Belliardstraat. Automobilisten zullen er dan ook niet mogen parkeren. Wagens, fietsen en bromfietsen die dat parkeerverbod aan hun laars lappen, zullen worden weggehaald, waarschuwt de politie.

De politie raadt mensen aan om de vermelde omgevingen te vermijden met de wagen en om woensdag en donderdag zoveel mogelijk het openbaar vervoer te gebruiken. De metro en treinen rijden volgens de politie normaal, bepaalde buslijnen kunnen wel worden omgeleid. Wie zich toch met de wagen in Brussel waagt, kan terecht op de Twitterpagina van de politie Brussel-Hoofdstad-Elsene (@zpz--polbru) voor real-time verkeersinformatie.

Meest gelezen