Trump-effect van bezoek in Brussel? 15 procent minder hotelreservaties

De hotels in Brussel merken duidelijk dat de Amerikaanse president Trump naar Brussel komt voor een NAVO-top. Het aantal reservaties ligt volgens Horeca Brussel aan het einde van deze week 15 procent lager dan normaal. Toeristen en zakenmensen stellen hun bezoek uit, omdat zij vrezen dat de hoofdstad moeilijk bereikbaar zal zijn.
Represented by ZUMA Press, Inc.

“We merken duidelijk dat mensen die niet noodzakelijk in Brussel moeten zijn, niet komen”, zegt Marc Van Muylders van Horeca Brussel. Normaal ligt de bezettingsgraad van de Brusselse hotels op zo'n 75 procent, dat betekent dat driekwart van de kamers bezet is. “Deze week ligt dat eerder rond de 60 procent”, aldus Van Muylders. Daarbij speelt niet alleen mee dat er sprake is van een NAVO-top, waar ook andere presidenten op af komen, zoals het Turkse staatshoofd Erdogan. Van Muylders: “Het is ook een relatief korte week, omdat voor veel mensen het weekeinde eigenlijk al op woensdag begint.”

Horeca Brussel merkt wel dat voor komende zaterdag en zondag er wel voldoende reservaties zijn. Door de aanslagen van vorig jaar lag het aantal reservaties toen in de Hemelvaartsweek ook al aan stuk lager. In de jaren daarvoor was er in de week rond Hemelvaart gemiddeld sprake van zo'n 5 procent minder hotelovernachtingen dan normaal.

Ook volgens de Brussels Hotel Association (BHA) is het reservaties wat lager, maar zij kunnen geen cijfers geven. BHA volgt ook de redenering van Horeca Brussel dat veel mensen hun bezoek hebben opgeschoven door de komst van Trump en de te verwachten drukte in de stad. BHA zegt wel dat de daling enigszins is gecompenseerd door het aantal hotelkamers dat is geboekt voor medewerkers van de regeringsleiders, die meekomen naar Brussel. BHA zegt dat er geen sprake is van annuleringen van hotelkamers door de NAVO-top.

Meest gelezen