Trump aan de Klaagmuur: Hoe groot is de kans op vrede in de regio?

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vanmiddag een bezoek gebracht aan de Klaagmuur in Jeruzalem. Israël is de tweede etappe van zijn eerste buitenlandse reis als president. Op de luchthaven van Tel Aviv werd hij verwelkomd door de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Donald Trump is de eerste Amerikaanse president in functie die en bezoek brengt aan de Oude Stad in Jeruzalem. Zo bezocht hij de Heilig Grafkerk, die gebouwd is op de plaats waar Jezus zou zijn gekruisigd, begraven en verrezen, maar ook aan de Klaagmuur.

Voor het bezoek van Trump zijn enorme veiligheidsmaatregelen getroffen. Op de bezette Westelijke Jordaanoever zijn vandaag overigens tientallen Palestijnen gewond geraakt tijdens protestbijeenkomsten tegen het bezoek van de Amerikaanse president.

"Historische mijlpaal"

Na de aankomst van Trump in Tel Aviv zei premier Netanyahu te hopen dat de reis van de VS-president een historische mijlpaal zal zijn voor de Israëlisch-Arabische verzoening. Hij zei diens engagement voor vrede te delen. "De vrede die wij zoeken, is een oprechte en duurzame vrede waarin de Joodse staat erkend wordt, de veiligheid in Israëlische handen blijft en waarbij het conflict voor eens en altijd stopt", aldus Netanyahu.

Trump had het dan weer over de onbreekbare relatie tussen de VS en Israël. "We hebben een zeldzame kans voor ons om veiligheid en stabiliteit in deze regio te brengen, het terrorisme te verslaan en een toekomst van harmonie, voorspoed en vrede te creëren", zei de Amerikaanse president nog.

De relaties tussen Washington en en Tel Aviv zijn niet altijd even hecht geweest, zeker niet onder president Barack Obama, de voorganger van Trump. Ook het vredesproces in het Midden-Oosten ligt zo goed als stil, mede omdat Israël sinds kort weer woningen bouwt in de Joodse kolonies in de bezette gebieden. Die kolonies zijn illegaal volgens het internationaal recht.

Kan Trump de ultieme deal sluiten?

Trump heeft al te kennen gegeven het vredesproces nieuw leven te willen inblazen. Hij heeft morgen een ontmoeting met de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Aan Palestijnse zijde bestaat nogal wat ongenoegen over het feit dat Trump nog niet duidelijk heeft gezegd voorstander te zijn van een tweestatenoplossing.

Vanmorgen heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson tegen journalisten gezegd dat Trump echt wil inzetten op vrede in het Midden-Oosten. Een ontmoeting met de Israëlische premier Netanyahu en de Palestijnse president Abbas samen is volgens Tillerson "voor later". Er zal met andere woorden nog moeten blijken in hoeverre het bezoek van Trump het vredesproces zal kunnen deblokkeren.

"Dit is de lakmoesproef", zegt tv-collega Rudi Vranckx vanuit Israël. "Wat gaat Trump doen in Israël? Zal hij een deal met Israël en de Palestijnen kunnen sluiten? Want zo beschouwt hij zichzelf: als de ultieme dealmaker. De ultieme deal die er te maken is, is die tussen Israël en de Palestijnen, het oudste conflict dat er is."

Maar Vranckx blijft realistisch. "Een vastgoeddeal in Manhattan is iets anders dan vrede sluiten tussen Israël en de Palestijnen."

Ontdek hieronder het reisprogramma van Donald Trump in Israël en de bezette gebieden.

Vranckx: "Sfeer is heel optimistisch. Trump ziet er ontspannen uit"

Meest gelezen