Trump: "Nooit woord of naam Israël vermeld" in gesprek met Russen

De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat hij nooit Israël heeft vermeld als bron toen hij geheime informatie heeft gedeeld met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. Eerder hadden Amerikaanse media gemeld dat Israël boos was over die "lekken", maar vandaag bleek dat alleszins niet bij het bezoek van Trump aan dat land.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"Ik heb nooit het woord of de naam Israël vernoemd. Zo jullie hebben weer eens een verkeerd verhaal gebracht." Zo beet Trump de pers toe terwijl hij naast de Israëlische premier Benjamin Netanyahu stond.

Netanyahu deed zijn duit in het zakje en liet zich ontvallen "dat de samenwerking tussen de Amerikaanse en Israëlische geheime diensten fantastisch is". Van enige irritatie over de "loslippigheid van Trump" -zoals de pers in de VS suggereert- was er bij Netanyahu niets te merken.

Aanleiding voor de heisa was het meedelen door Trump van gevoelige informatie over plannen voor terreuraanslagen door IS tijdens de ontvangst van de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov onlangs in het Witte Huis. Volgens Amerikaanse media kwam die informatie van de Israëlische geheime diensten en waren die boos omdat de info enkel bestemd was voor toplui van de regering in de VS en niet voor buitenstaanders.

De Europese bondgenoten waren dan weer ontevreden omdat de informatie eerst naar de Russen was gegaan en dan pas naar Europa.

De kwestie komt op een ogenblik dat er in Washington officiële onderzoeken zijn naar de contacten tussen Rusland en de campagnestaf van Donald Trump vorig jaar.

Als er daarover al boosheid is in Israël, dan liet premier Netanyahu daarvan vanavond niets merken. Officieel slaan beide landen de handen in elkaar om -samen met de soennitische Arabische landen- de groeiende invloed van het sjiitische regime in Iran in het Midden-Oosten in te dijken.

SERGE ATTAL

Trump werpt zich op als "vriend van Israël"

Israël is niet enkel de belangrijkste bondgenoot van de VS in het Midden-Oosten, de Israëlische geheime diensten zijn in de regio heel goed ingeplant en zijn een belangrijke bron van informatie voor de VS. Essentieel daarbij is het vertrouwen tussen de diensten en agenten van beide landen.

Al voor hij president werd, heeft Trump zich opgeworpen als "de beste vriend van Israël in de VS" en dat blijkt ook door zijn bezoek -het eerste van een Amerikaanse president- aan de Klaagmuur in Jeruzalem.

Toch zal Israël zich hoeden voor "loslippigheid" van de onberekenbare president in Washington. Het gaat over de betrouwbaarheid van Trump, maar ook het feit dat hij geheime informatie zou hebben meegedeeld aan Rusland, dat een bondgenoot is van Iran en het Syrische regime van Bashar al-Assad, twee erfvijanden van Israël. De historische alliantie tussen de VS en Israël zal wel niet worden geschaad, maar mogelijk zal erg gevoelige informatie nu misschien minder snel gedeeld worden.

Meest gelezen