Nicolas Maeterlinck

Verschillende politieagenten gewond na incident met trouwstoet uit Brussel

In Dilbeek zijn zaterdag verschillende politieagenten gewond geraakt toen ze een luidruchtige trouwstoet uit Brussel wilden tegenhouden. Vanwege de feiten, besloot de politie om zondag een nieuwe luidruchtige trouwstoet te begeleiden. Een filmpje van die trouwstoet met politiebegeleiding leidde tot heel wat ophef op Facebook, maar volgens de politie was dat de beste oplossing. De politie benadrukt nog dat de problemen met dergelijke trouwstoeten toenemen. Een pasklare oplossing is er helaas (nog) niet, klinkt het.

Op een filmpje op Facebook is te zien hoe voertuigen van de lokale politie zondagmiddag een trouwstoet begeleiden. "We kregen rond de middag plots de melding van politiezone Brussel-West dat er een trouwstoet onderweg was vanuit Molenbeek", zegt Luc Mostinckx van de politiezone Dilbeek. "De stoet werd door de Brusselse zone tot aan de gemeentegrens met Dilbeek begeleid, wij volgden de voertuigen tot aan de feestzaal. Onderweg hielden onze insepcteurs alles nauwlettend in de gaten om te voorkomen dat er ongevallen zouden gebeuren."

Alle overtredingen tijdens de trouwstoet werden genoteerd, zegt Mostinckx. "Hoeveel het er uiteindelijk zijn, kan ik niet zeggen, maar er zijn verschillende inbreuken vastgesteld waarvoor processen-verbaal worden opgesteld."

Slagen en verwondingen bij politie-inspecteurs

Politiebegeleiding was de enige oplossing, benadrukt Mostinckx. De dag daarvoor was er namelijk al een trouwstoet tegengehouden. "Daarbij kwam het tot een vechtpartij waarbij meerdere collega's gewond zijn geraakt. De politiebegeleiding bij de trouwstoet van zondag leek ons dan ook het veiligste voor de weggebruikers en voor onze collega's."

Over de feiten van zaterdag meldt het parket Halle-Vilvoorde dat ook de voertuigen van die trouwstoet verschillende verkeersinbreuken hebben gemaakt. Zo zaten er te veel mensen in de voertuigen en hing men uit de open ramen. De inzittenden werden aangemaand om op te houden met alle overtredingen en de laatste twee voertuigen werden aan de kant gezet voor een controle.

De bestuurders gedroegen zich daarop weerspannig. Een vrouw die in een van de wagens zat, viel flauw, waarop de twee bestuurders -de man en schoonbroer van de vrouw in kwestie- twee politie-inspecteurs hebben aangevallen. De twee verdachten zijn een 23-jarige man uit Vilvoorde en een 28-jarige man uit Brussel. Ze werden onmiddellijk gedagvaard om in september te verschijnen voor de rechtbank voor weerspannigheid en slagen en verwondingen aan de politie.

"Bijna elk weekend trouwstoeten"

Mostinckx benadrukt dat zijn politiezone de problemen met de trouwstoeten ziet toenemen. "Het is een probleem dat plots opduikt en zich bijna elk weekend herhaalt. Maar aangezien die mensen met zo'n grote massa zijn... Ze vinden ze dat niemand hen iets in de weg mag leggen als ze feestvieren. Voorlopig zien we nog geen pasklare oplossing. Onze visie is nu om het overige verkeer veilig te houden en de inbreuken te noteren."

Meest gelezen