Vranckx: "Wapendeal met Saudi-Arabië past dubbel in Trumps politieke kraam"

Met de kersverse wapendeal tussen de VS en Saudi-Arabië toont Trump hoe hij internationale betrekkingen en veiligheid wil aanpakken. Dat zegt Midden-Oostenexpert Rudi Vranckx vanuit Israël, waar Trump vandaag zijn opwachting maakt. "Die wapendeal komt hem dubbel goed uit."

"Met deze miljardendeal lost Trump zeker één belangrijke verkiezingsbelofte in, nl. jobs-jobs-jobs voor de VS. Het was opmerkelijk hoe hij daarover heeft gecommuniceerd: Trump zonderde zich af met de leider van Qatar, en zei daar dat de VS "het allerbest is" in het maken van wapens, en dat ze voor Saudi-Arabië veiligheid brengen", analyseert Vranckx. "Vanuit zijn achtergrond in de zakenwereld presenteert Trump zich graag als dealmaker, iemand die dingen oplost."

Belangrijk volgens Vranckx is ook wat Trump tegelijk niét ter sprake bracht in zijn opmerkelijke speech over de wapendeal. "In tegenstelling tot zijn voorganger Obama vergeet Trump volledig om de mensenrechten of de rechten van vrouwen en minderheden ter sprake te brengen. Nochtans is hij daar tijdens zijn verkiezingscampagne enorm kritisch over geweest", zegt Vranckx.

Misschien geldt hier wel de oude koopmansspreuk "pecunia non olet", of vrij vertaald "geld stinkt niet". Als je zaken wil doen, moet je wel wat door de vingers kunnen zien."

© VRT - Gert Verbeelen

Politieke visie

Volgens Vranckx tonen de wapendeal, en Trumps communicatie daarrond bijzonder goed aan op welke manier hij aan internationale politiek wil doen. "Trump herleidt de strijd tegen extremisme tot het gebruik van bommen en kogels. Het draait hem niet om het aanpakken van de oorzaken, wel om het militair bestrijden van de gevolgen."

Naast de inhoud vindt Vranckx ook de timing van de deal opvallend. "Zowel in ons eigen land als in Europa woedt het debat over de betekenis en de bestrijding van salafisme volop. De vraag stelt zich of er nog wapens moeten verkocht worden aan dergelijke regimes. Trump heeft hier duidelijk zonder verpinken een andere weg gekozen."

Conclusie

Voor definitieve conclusies over de impact van Trumps bezoek aan het Midden-Oosten vindt Vranckx het nog te vroeg. "Al is het wel duidelijk dat hij zijn focus verlegd heeft in zijn retoriek: hij praat niet langer over dé islam als dusdanig, wel over extremisten die verdreven moeten worden. De bewoording "drive them out" heeft hij tot vier keer toe herhaald in zijn speech."

Tenslotte lijkt het voor Vranckx duidelijk dat Trump in de internationale context zich resoluut richt op de politieke klasse "Het verschil met Obama is groot: hij sprak in Caïro de studenten toe, Trump kiest er duidelijk voor om zaken te doen met de leiders, ongeacht hun kwaliteiten of dictatoriale trekjes. Wat dit concreet betekent voor Trumps buitendoctrine, is nog onduidelijk. Je kan je afvragen hoe hij bijvoorbeeld zal omgaan met de financiering van extreme groeperingen in Syrië door Saudi-Arabië".

Meest gelezen