VS en Iran bekvechten vanop afstand na uithaal van Trump

De Verenigde Staten en Iran gaan ook vandaag door met hun verbale krachtmeting. Die begon toen de Amerikaanse president Trump vanuit Saudi-Arabië Iran bestempelde als aanstichter van terrorisme. Vanuit Israël voegt hij daaraan toe dat Iran nooit kernwapens mag bezitten. De Iraanse president Hassan Rouhani heeft gereageerd op een persconferentie. Professor Internationale Politiek Tom Sauer denkt dat Trump vooral een goedkoop doelpunt heeft willen scoren.

Het lijkt erop dat Donald Trump zijn boodschappen voor Iran wat op de leest schoeit van het land waar hij op bezoek is. Gisteren kapittelde hij Iran als sponsor van terreur op een top met islamitische leiders in Saudi-Arabië, wat bij de machthebbers in Riyad ongetwijfeld als muziek in de oren moet hebben geklonken.

Vandaag herhaalde hij in Israël dat Iran het terrorisme steunt, maar voegde hij eraan toe dat Iran nooit een kernwapen mag bezitten. Dat laatste horen ze heel graag in de joodse staat, waar ze niet verlegen zitten om desnoods met geweld te verhinderen dat Iran aan kernwapens zou werken. Dat was trouwens de reden waarom de Israëlische luchtmacht in 1981 een raid uitvoerde op een Iraanse kerncentrale in aanbouw.

"Israëlische en Palestijnse kinderen verdienen het op te groeien in veiligheid, en hun dromen te volgen", aldus Donald Trump. "Onder de buren van Israël realiseert men zich meer en meer de gemeenschappelijkheid met Israël van de dreiging die van Iran uitgaat."

De Israëlische president Reuven Rivlin legde een verband met terreurgroep IS - nochtans een soennitische terreurgroep waarmee Iran geen uitstaans heeft - die hij verslagen wil zien. "Wij moeten ons kunnen geruststellen (...) niet in een nachtmerrie wakker te worden, met Iran, de groep IS en Hamas aan onze grenzen", aldus de Israëlische president. "Om te kunnen dromen, moeten wij ons ervan verzekeren dat Iran buiten onze grenzen is, buiten Syrië, buiten Libanon", aldus Rivlin. Dat IS in de eerste plaats soennitische broodheren (mogelijk ook, in Saudi-Arabië, nvdr.) heeft, vermeldde hij niet.

Lees verder onder de foto

"Bochtige weg"

Iran toont zich niet onder de indruk van de striemende kritiek van Trump, Saudi-Arabië en Israël. De top in Riyad was een "show" die "geen enkele politieke waarde" had, zei de Iraanse president Hassan Rouhani tijdens zijn eerste herverkiezing. Volgens hem heeft de top in Riyad niets opgeleverd en heeft "Saudi-Arabië "dergelijke shows al in het verleden georganiseerd".

De beschuldigingen van Trump dat zijn land terrorisme steunt, weerlegt hij.  "Zij die de terroristen hebben bekampt, zijn het Iraakse en het Syrische volk. Iraanse militaire adviseurs hebben hen (Irak en Syrië) geholpen en zullen dit blijven doen", zegt Rouhani, die ook de Hezbollah-militie in Libanon verdedigde.

"Zij die de terroristen hebben gesteund, kunnen hen niet bestrijden", aldus de Iraanse president. "Ik denk niet dat het Amerikaanse volk het op 11 september vergoten bloed zal vergeten." Hij verwijst hier naar de aanslagen in de VS waarbij vijftien van de negentien vliegtuigkapers Saudi's waren.

Het Iraanse raketprogramma, waarop ook wat kritiek wordt geuit, is volgens de Iraanse president puur defensief bedoeld.

De Iraans-Amerikaanse relaties omschreef Rouhani als een bochtige weg. Hij hoopt dat het stof zal neerdalen bij de VS-regering. "De Amerikanen kennen onze regio niet. Daarover gaat het hier. (...) Het terrorisme kan niet worden opgelost door geld te geven aan supermachten (Saudi-Arabië, nvdr.)." 

Trump heeft gescoord met zwarte piet

"Het is bijzonder dat Trump zo de klemtoon ten nadele van Iran legt", zegt professor Internationale Politiek Tom Sauer  in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Zijn voorganger Obama heeft altijd de kerk meer in het midden gehouden tussen Saudi-Arabië en Iran."

"Trump wil altijd scoren", aldus Sauer. "Nu heeft hij gescoord in Saudi-Arabië door Iran de zwarte piet toe te schuiven. Dit is gewoon een gemakkelijk doelpunt." Hij wijst erop dat de relaties tussen Washington en Teheran sowieso al sinds de Iraanse revolutie van 1979 "niet optimaal" zijn. "Het is wel zo dat Trump niet de eerste Amerikaanse president is die Iran van terrorisme beschuldigt. Alle presidenten hebben dat gedaan sinds de Iraanse revolutie."

Sauer vermoedt dat de soep niet zo heet zal worden gegeten als ze vandaag wordt opgediend. Hij verwijst daarvoor naar het nucleaire akkoord met Iran. "Toen hij presidentskandidaat  was, heeft Trump altijd beweerd dat hij het nucleaire akkoord in de prullenmand zou gooien van de eerste dag dat hij benoemd zou zijn. Dat is niet gebeurd en het lijkt erop dat hij het niet zal doen, ook al omdat het gen bilateraal akkoord tussen de VS en Iran is, maar een multilateraal akkoord."

Meest gelezen