Wespenplaag: vervelend voor ons, en al helemaal voor vliegen en muggen

In Nederland wordt gewaarschuwd voor een wespenplaag komende zomer. Veel koninginnen en veel mannetjes hebben de zachte winter overleefd. Of er effectief een plaag komt, hangt af van het weer, zegt Natuurpunt bij ons. En bovendien: moeten we een wespenplaag wel erg vinden? Of geven we de voorkeur aan 2 miljoen vliegen en muggen?

Enige paniek bij onze noorderburen: de natuurwebsite Nature Today en de Wageningen Universiteit waarschuwen voor een mogelijke wespenplaag komende zomer. Nu al zijn gemiddeld 4 tot 6 keer meer wespen gespot dan dat er normaal gesproken zijn, deze tijd van het jaar. Er zijn uitzonderlijk veel koninginnen, die wespennesten opstarten, én mannetjeswespen.

Normaal gezien ontwaken koninginnen in de tweede helft van april uit hun winterslaap. Op Natuurkalender.nl kwamen er al eerste waarnemingen van wespen binnen vanaf de tweede helft van januari. De piek van eerste meldingen lag in de laatste week van maart. Maart was warm en droog, waardoor veel koninginnen toen al uit hun winterslaap ontwaakten.

Ook het aantal mannetjes is uitzonderlijk. Normaal gezien bevruchten de mannetjes de koninginnen in het najaar. Terwijl de koninginnen overwinteren, gaan de mannetjes dood. De zachte winter heeft er waarschijnlijk toe geleid dat ook veel mannetjes de winter hebben overleefd.

Tweede generatie

En er is nóg een extra factor die een mogelijk "overaanbod" aan wespen in de hand werkt: vorig jaar was er in Nederland sprake van een zogenoemde tweede generatie wespen. In november bleken er nog larven in wespennesten te zitten en vlogen werksters af en aan om hen te voeden. De hele winter lang hebben ze kunnen overleven en zijn ze in de weer geweest.

Momenteel is er nog geen sprake van een plaag in Nederland. De nesten zijn nog erg klein, door een behoorlijk koude aprilmaand.

Nu gaat het goed, maar blijft het zo?

Zal het allemaal zo'n vaart lopen en moeten we ook bij ons vrezen voor een wespenplaag? Dat is moeilijk om nu al te voorspellen, zegt Jens D'Haeseleer, projectmedewerker wilde bijen bij Natuurpunt.

"Wat veel mensen niet weten is dat de vraag of we laat in de zomer nog een wespenplaag krijgen, afhangt van het weer in het voorjaar én de rest van de zomer. We beleefden dit jaar een droog en warm voorjaar, wat heel goed is voor de koninginnen. Zij zijn in maart, begin april ontwaakt uit hun winterslaap en kregen al meteen heel gunstige omstandigheden om heel veel nesten op te starten."

"In tegenstelling tot vorig voorjaar hebben we ook nog geen extreme weersomstandigheden gehad die nefast zijn voor de ontwikkeling van wespennesten. Denk aan intense regens en stevige onweders. Het lijkt dus goed te gaan voor wespen, maar het hangt dus ook af van de rest van de zomer. Als we vanaf nu tot juli, augustus slecht weer zouden krijgen, dan zou de groei van het wespenbestand nog terugvallen."

"2 miljoen muggen en vliegen"

D'Haeseleer breekt ook een lans voor onze zwart-geel gestreepte vriendjes. "Wespen verzamelen insecten zoals muggen en vliegen om te voeden aan de larven. Eén wespennest verorbert maar liefst 2 miljoen vliegen en muggen per jaar. Een vernietigd wespennest levert dus potentieel 2 miljoen muggen en vliegen extra op die overlast veroorzaken."

Een wespenplaag hoeven we bij nader inzien misschien dan nog niet zo erg te vinden. Twee keer nadenken dus, als u probeert om er eentje dood te meppen.

Meest gelezen