"Manchester bestaat uit voetbal en muziek, dit raakt de stad dus in zijn hart "

Manchester is niet enkel de thuishaven van menig Britse rockband, maar ook van twee wereldploegen in het voetbal. "Een aanslag als deze raakt de stad dus in zijn hart", zegt Peter Daeninck, organisator van de Lokerse feesten, op Studio Brussel. Daeninck was zelf twee weken geleden nog met zijn gezin in de Manchester Arena.

"De gebeurtenissen zijn amper te vatten. Twee weken geleden was ik nog in de Manchester Arena met mijn dochter. Het is een prachtige concertzaal, waar iedereen relatief dicht bij het podium staat, zelfs op het bovenste balkon", vertelt hij in de ochtendshow van Studio Brussel. "Ik heb alleen maar lof voor de manier waarop iedereen toen vlot in en uit de zaal geraakte. Heel raar dat net die zaal een doelwit is geworden van terreur."

De locatie van deze aanslag is volgens Daeninck bijzonder symbolisch. "Voor de rockmuziek is de scene in Manchester vanaf de jaren 70 enorm belangrijk geweest, met bands als Joy Division, The Smiths, The Stone Roses en Oasis. En om de zoveel jaar duikt er nieuw talent op. Je voelt in die stad overal de muziek, met tal van platenwinkels en concerten. Mensen leven er letterlijk van twee dingen: voetbal en muziek. Manchester is nu in zijn hart getroffen."

"Zaal vlak bij treinstation"

Met een maximumcapaciteit van 23.000 toeschouwers is de Manchester Arena het best te vergelijken met het Sportpaleis in Antwerpen, waar op zijn maximumcapaciteit ook ruim 20.000 bezoekers binnen kunnen. "De indeling doet echter meer denken aan de Lotto Arena. De Manchester Arena is een echte belevingszaal, met werkelijk overal een mooi zicht en goed geluid."

De opbouw van de zaal en de foyer lijkt volgens Daeninck eerder op een voetbalstadion. "Net zoals in pakweg de Ghelamco Arena in Gent is er rond de zaal een gang met stalletjes en standjes. Meteen als je de zaal verlaat, kom je aan Victoria Station, waar je een perfecte aansluiting hebt met het openbaar vervoer", vertelt hij.

"Buiten aan de concertzaal is er een overdekte trappenhal die uitkomt in de stationshal. De locatie van de Manchester Arena is ideaal om bezoekers na een concert snel thuis te krijgen. Als er daar iets gebeurt, moet je bij elk evenement een volledige stad afsluiten. Dat kan ook niet de bedoeling zijn."

"Blijf leven"

Als concertorganisator stemt deze aanslag Daeninck bijzonder triest. "Je kan je afvragen of we dit wel kunnen tegenhouden. Wat moet je dan doen: niet langer naar concerten of voetbalmatchen gaan?", zucht hij. "Er kan overal wel iets gebeuren. Het stemt me triest dat één gek het plezier van zoveel mensen bederft. We moeten als organisatoren goed nadenken over extra veiligheidsmaatregelen, maar we mogen hier vooral niet aan toegeven."

Voetbalwereld rouwt mee

Manchester is niet enkel het hart van de Britpop. De Engelse stad is ook de thuishaven van twee voetbalploegen op wereldniveau: Manchester United en Manchester City. Beide teams hebben quasi meteen na de gebeurtenissen hun steun betuigd via sociale media. Ook Vincent Kompany, boegbeeld van Manchester City, noemt dit "een trieste dag voor de stad".

Meest gelezen