"So amazing": Trump houdt het bondig in gastenboek holocaustmuseum

Kort en krachtig: zo leest de boodschap die de Amerikaanse president Donald Trump in het gastenboek van het holocaustmuseum in Jeruzalem heeft geschreven. Een groot verschil met zijn voorganger en andere Amerikaanse hoogwaardigheidsbekleders.

"Het is een grote eer om hier bij al mijn vrienden te zijn. So amazing + dit vergeet ik nooit!" Zo luidt de boodschap van Trump en zijn echtgenote Melania in het gastenboek van Yad Vashem, het holocaustmuseum in Jeruzalem dat ze vandaag bezochten vooraleer op het vliegtuig richting Rome te stappen.

(Lees voort onder foto)

UPI

Daarmee is de Amerikaanse president opvallend kort van stof, tenminste in vergelijking met wat zijn voorganger Barack Obama in het gastenboek neerschreef toen hij het museum in 2008 bezocht.

"Ik ben Yad Vashem en iedereen die verantwoordelijk is voor dit opmerkelijke instituut dankbaar", schreef hij toen. "In een tijd van groot gevaar en grote belofte, oorlog en strijd, zijn we gezegend met deze krachtige herinnering aan het potentieel van de mens voor het kwade, maar ook onze mogelijkheid om tragedie achter ons te laten en onze wereld te herbouwen."

"Laat onze kinderen hier komen en deze geschiedenis kennen zodat zij hun stemmen kunnen toevoegen aan de kreet "nooit meer"", ging hij voort. "Laten we ons zij die zijn gestorven herinneren, niet alleen als slachtoffers, maar ook als individuen die hoopten en liefhadden zoals wij, en die tot symbolen van de menselijke geest zijn uitgegroeid."

(Lees voort onder foto)

Een jaar later bracht ook Hillary Clinton een bezoek aan Yad Vashem toen ze nog de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken was. "Yad Vashem getuigt van de kracht van waarheid in het zicht van ontkenning", schreef zij nadien in het gastenboek, "van de veerkracht van de menselijke geest in het zicht van wanhoop, van de overwinning van het Joodse volk op moord en vernietiging en een herinnering voor alle mensen dat we de lessen van de holocaust nooit mogen vergeten. God zegene Israël en zijn toekomst."

(Lees voort onder foto)

Oud-president George W. Bush was in 2008 eveneens op bezoek in Yad Vashem. Zijn boodschap was nog korter van die van Trump. "God bless Israël" ("God zegene Israël"), gaf hij mee in het gastenboek.

(Lees voort onder foto)

AP2008

Zijn echtgenote Laura Bush had meer woorden veil toen zij Yad Vashem in 2005 bezocht. "Elk leven is kostbaar", schreef zij toen neer. "Elke herinnering zet ons tot actie aan. Om zij die zijn verloren te eren, nemen we ons voor haat te verwerpen, verdraagzaamheid te prediken en in vrede te leven."

(Lees voort onder foto)

Wat is Yad Vashem?

Yad Vashem is de officiële staatsinstelling van Israël voor de herdenking van de holocaust en de miljoenen Joodse slachtoffers die daarbij zijn gevallen. Het museum is gevestigd in Jeruzalem en trekt jaarlijks miljoenen bezoekers. Dat maakt het tot de op één na meest bezochte site van het land, na de Klaagmuur.

Meest gelezen