Aanslag Manchester gebeurde ná concert: welke maatregelen gelden in Sportpaleis?

De explosie in de Manchester Arena gebeurde in de buurt van de foyer, vlak buiten de concertzaal. Het Sportpaleis, de grootste concertzaal in ons land en de plaats waar Ariana Grande zondag zou optreden, laat tijdens concerten geen wachtende ouders binnen. Wie zijn kinderen wil oppikken na een evenement, moet buiten wachten, of gebruikmaken van de kiss-and-ridezone, zegt veiligheidsverantwoordelijke Peter Dobbels.

Waar de explosie in de Manchester Arena precies heeft plaatsgevonden, is onduidelijk. De aanslag na het concert was ofwel in de foyer buiten de zaal, ofwel in de zone tussen de foyer en het nabijgelegen treinstation. Net daar - vlak bij de concertzaal zelf - stonden heel wat ouders hun kinderen op te wachten na het concert, iets wat het Sportpaleis niét toelaat.

"Ons beleid is duidelijk: we houden de deuren van de concertzaal dicht tot de laatste muzieknoot gespeeld is. We laten daar niemand binnen. Wie vroeger naar buiten zou willen, mag dat eventueel, maar dan scannen we wel zijn ticket uit, zodat die persoon op vertoon van zijn ticket eventueel weer binnen kan", legt Peter Dobbels, veiligheidsverantwoordelijke van het Sportpaleis en de aanpalende Lotto Arena uit.

"Die regel geldt ook voor ouders, die hun kinderen komen ophalen na evenementen. Geen toegangsticket, niet binnen: dat is onze regel. Mogelijk liet de Manchester Arena dit onder druk wel toe. Wachtende ouders kunnen volhardend zijn tegenover het veiligheidspersoneel. Het is niet ondenkbaar dat de dader op die manier mee naar binnen is geslopen."

Een popster als Ariana Grande lokt een jong tienerpubliek naar de zaal. Het Sportpaleis anticipeert daarop. "Voor dat soort concerten voorzien we een kiss-and-ridezone vlak voor de deur. In samenwerking met de politie proberen we een continue verkeersstroom te garanderen, en stilstaande auto's zo veel mogelijk te vermijden."

Dubbele beveiliging, binnen en buiten de zaal

In het Sportpaleis geldt een standaardpakket veiligheidsmaatregelen voor elk concert. "Als de artiest in kwestie bijkomende maatregelen vraagt, of als we zelf aanwijzingen hebben dat extra maatregelen nodig zijn", legt Dobbels uit.

"Tijdens concerten staat er altijd zowel veiligheidspersoneel aan de buitendeuren, als aan de binnendeuren van de zaal zelf. We laten onze veiligheidsmensen mee bewegen met de mensenstroom: na het concert loopt de security de foyer in, waar ze mensen naar buiten begeleiden", aldus Dobbels. "De mensen van Defensie, die buiten aan de zaal staan, zorgen ervoor dat mensen niet te lang blijven plakken, maar na een evenement wil iedereen toch zo snel mogelijk naar huis."

De specifieke inplanting van het Sportpaleis, langs de drukke Schijnpoortweg, is op veiligheidsvlak niet evident, geeft Dobbels toe. "Bezoekers die onze zaal verlaten, komen meteen op straat terecht en niet op een afgesloten, verkeersvrij plein. We begeleiden mensen zo goed mogelijk naar onze parkings, maar veel meer dan dat kunnen we na een evenement niet doen."

Overleg met Staatsveiligheid

De veiligheidscontroles vóór concerten zijn sinds de aanslag aan concertzaal Bataclan in Parijs bekend en wijdverspreid bij alle massa-evenementen. "Aan het Sportpaleis en de Lotto Arena voeren we volledige fouilles uit met handscanners. Iedereen die binnen wil, ondergaat dezelfde behandeling. Deze gang van zaken was ingeburgerd, en deze gebeurtenis is in zekere zin terug naar af. We stellen opnieuw álles en iedereen in vraag."

Of het Belgische concert van Ariana Grande zondag zal doorgaan, is onduidelijk. Hoe dan ook overlegt Dobbels later vandaag nog met Staatsveiligheid en concertorganisator Live Nation. "Sinds terreurniveau 3 in ons land van kracht is, hebben we een directe lijn met hen. Onze waakzaamheid is sowieso groot, en we wachten op hun instructies nu. Het zou me ten zeerste verwonderen dat Ariana Grande naar ons land komt, vermits ze de concerten van de volgende dagen in Londen al geannuleerd heeft."

Wat met andere concerten?

In de maand juni staan er nog drie grote concerten gepland in het Sportpaleis. Eddie Vedder, John Fogerty en Hans Zimmer komen dan naar ons land. Of er voor die concerten extra veiligheidsmaatregelen zullen gelden, is nog niet duidelijk. "We bekijken dat op tijd en stond, in eerste instantie ligt onze focus nu op zondag."

Meest gelezen