Aanslag Manchester: wat weten we op dit moment?

Bij een aanslag in een concertzaal in Manchester zijn 22 doden en 59 gewonden gevallen, onder wie verschillende kinderen. Inmiddels staat het vast dat in de buurt van de uitgang een man een zelfgemaakt springtuig tot ontploffing heeft gebracht. Een overzicht van de feiten die op dit moment bekend zijn.
The Press Association

1. Wat is precies gebeurd?

Luttele momenten na het einde van een concert van het Amerikaanse tieneridool Ariana Grande in de Manchester Arena in Manchester gisteravond heeft een ontploffing plaatsgevonden in de buurt van een van de uitgangen van de concertzaal. Dat gebeurde rond 22.30 uur (23.30 uur bij ons).

Zowel de Britse premier Theresa May als het hoofd van de Greater Manchester Police bevestigt dat het om een aanslag gaat, uitgevoerd door een man die een zelfgemaakte bom tot ontploffing heeft gebracht. Hij is daarbij zelf om het leven gekomen. Getuigen zeggen dat ze bouten en spijkers hebben zien liggen. Dat doet vermoeden dat het om een spijkerbom ging die zoveel mogelijk slachtoffers moest maken.

2. Hoeveel slachtoffers zijn daarbij gevallen?

Al snel bleek dat de balans zwaar was. Zeker 22 mensen zijn omgekomen, onder hen ook kinderen en jongeren. "Dat kan ook niet anders", zegt VRT-reporter Stijn Vercruysse die ter plaatse is. "Ariana Grande is erg populair bij tieners en die waren dan ook massaal aanwezig in de concertzaal."

59 anderen zijn gewond afgevoerd naar een achttal ziekenhuizen in en rond de metropool. Volgens premier May verkeren vele slachtoffers nog in levensgevaar. Dat betekent dat de dodentol nog kan oplopen.

3. Is de dader bekend?

Ja. Het blijkt te gaan om Salman Abedi, een Brit van Libische origine die geboren is in Manchester, in 1994. Zijn identiteit is intussen bevestigd door de politie.

4. Is de aanslag opgeëist?

Ja. Rond 13.45 uur onze tijd heeft IS de aanslag opgeëist. Dat betekent niet automatisch dat de terreurgroep ook echt achter de aanslag zit. De ordediensten zoeken nog volop uit of de dader alleen handelde, dan wel of hij medeplichtigen had of deel uitmaakte van een groep.

5. Zijn al verdachten opgepakt?

Ja. De Greater Manchester Police meldt op Twitter dat een 23-jarige man is opgepakt in verband met de aanslag. Dat gebeurde in het zuiden van de metropool. In een winkelcentrum is nog een tweede verdachte opgepakt. Een van de twee verdachten zou de broer van de dader zijn.

6. Heeft de aanslag gevolgen voor de nakende parlementsverkiezingen?

Ja. Zowat alle partijen hebben aangekondigd dat ze de kiescampagne voor de parlementsverkiezingen van 8 juni voorlopig opschorten.

Meest gelezen