Belgische documentaire vertoond in Cannes

De Belgische documentaire "La belge histoire du Festival de Cannes" van Henri de Gerlache is gisterenavond vertoond op het Filmfestival van Cannes, in de sectie Cannes Classics. Thierry Frémaux, artistiek directeur van het filmfestival van Cannes, kwam de documentaire zelf voorstellen.

Henri De Gerlache heeft al een twintigtal documentaires gemaakt. Hij kreeg precies een jaar geleden het idee om naar aanleiding van 40 jaar filmfestival van Cannes een docu samen te stellen over de Belgische cinema in Cannes. In amper een uur schetst hij de Vlaamse en Franstalige aanwezigheid op het festival aan de hand van filmfragmenten van "Mira" tot "Rosetta". Ook de Gouden Palmen voor "Rosetta" tot "L'enfant" komen aan bod en ook filmmakers komen aan het woord André Delvaux en Jaco Van Dormael.

Filmfestival van Cannes ei zo na in Oostende

Het opvallendste is dat we leren dat het filmfestival van Cannes, dat normaal in september 1939 voor het eerst moest doorgaan als een antwoord op het filmfestival van Venetië, aanvankelijk kon kiezen tussen drie potentiële locaties op het oog had, met naast Biarritz, en Cannes ook Oostende. De keuze viel toen op Cannes, maar wel met dat verschil dat het filmfestival pas na het einde van de Tweede Wereldoorlog daar voor het eerst werd georganiseerd.

De Vlaamse inbreng in de documentaire is heel erg beperkt, tot vooral "De Helaasheid der Dingen" van Felix Van Groeningen in La Quinzaine des Réalisateurs. Geen Lieven Debrauwer, geen Caroline Strubbe en geen Jonas Geirnaert die toch met een prijs van Cannes naar huis kwamen. Opmerkelijk is verder dat "La belges histoire" niet werd gesteund door de Franse gemeenschap, maar binnenkort wel wordt uitgezonden op de RTBF.