Britse autoriteiten identificeren dader als 22-jarige Salman Abedi

De Britse autoriteiten hebben de dader van de aanslag in Manchester geïdentificeerd als de 22-jarige Salman Abedi. Dat is bevestigd door de politie. Die onderzoekt of de man alleen handelde of deel uitmaakte van een wijder netwerk.

"Ik kan bevestigen dat de man die ervan verdacht wordt de aanslag van gisteren te hebben uitgevoerd de 22-jarige Salman Abedi is", zei het hoofd van de politie Ian Hopkins. Hij weigerde meer details te geven.

Die raakten later wel bekend. Het gaat om een zoon van Libische ouders die voor het regime van kolonel Khadaffi gevlucht zijn. Hij is in Manchester geboren en heeft twee broers en een zus. Ze hebben op verschillende plaatsen in de stad gewoond en stonden als een respectabel gezin bij de Libische gemeenschap. Salman zelf was een rustig type.

Het onderzoek van de politie gaat intussen voort. "Onze prioriteit is om samen met het anti-terrorisme netwerk van de politie en de veiligheidsdiensten na te gaan of de man alleen werkte of deel uitmaakte van een wijder netwerk", aldus Hopkins.

In de loop van de dag heeft de politie op twee verschillende plaatsen in Manchester een huiszoeking gedaan. Op de ene plaats gebruikten ze daarbij een gecontroleerde explosie om de deur te openen. Elders in de stad werd een 23-jarige verdachte opgepakt. Het zou om een broer van Abedi gaan.

De twee broers zouden geradicaliseerd zijn, wat bekend was bij de veiligheidsdiensten, maar geen van de twee had een strafblad.

Meest gelezen