D66 en ChristenUnie sturen Nederlandse formatie terug naar af

In Nederland willen de linksliberale D66 en ChristenUnie niet verder meer onderhandelen over de vorming van een nieuwe regering. Ze vinden geen gemeenschappelijke deler voor een regering met de grotere partijen VVD en CDA. De vorming van een nieuwe Nederlandse regering zit dan ook in een impasse.

Vorige week liepen de gesprekken over de vorming van een nieuwe regering in Nederland met de liberale VVD en D66, het christendemocratische CDA en LinksGroen vast. Die laatste linkse beweging zag er niets meer in en stapte op.

Gisteren liet informateur Edith Schippers dan weten dat de overblijvende partijen de conservatieve ChristenUnie dan aan de tafel hadden uitgenodigd. Op die manier zou Nederland dan toch aan een meerderheid in de Tweede Kamer geraken, maar lang heeft dat niet geduurd.

Nauwelijks een dag later laten zowel de linksliberale D66 als de ChristenUnie weten dat ze niets zien in die gesprekken, ook niet na urenlang overleg met informateur Schippers.

"Het gaat niet over persoonlijke verhoudingen, maar we hebben gekeken wat er onder de streep overbleef. Toen hebben we elkaar diep in de ogen gekeken en gezegd nee, dit heeft geen zin", zo verklaarde Gert-Jan Segers van de ChristenUnie (bovenaan) aan de openbare omroep NOS. Ook D66-leider Alexander Pechtold (foto in tekst) vond dat "we er de tijd voor genomen hebben, maar we zijn er niet uitgekomen".

Terug naar af dus en volgens de media zou de informateur nu uitkijken naar een minderheidsregering met de VVD van liberaal premier Mark Rutte, aangevuld met D66 en het CDA.

Het ziet er hoe dan ook niet naar uit dat Nederland snel een nieuwe regering zal hebben. De huidige ontslagnemende regering van Rutte bestaat uit zijn liberale VVD en de sociaaldemocratische PvdA. Die laatste heeft forse klappen gekregen bij de verkiezingen van maart.

Meest gelezen