De aanslag in Manchester aan kinderen uitleggen? "Karrewiet" doet het zo

Ook kinderen stellen zich vragen over tragische gebeurtenissen als de aanslag in Manchester. Die beantwoorden is niet altijd evident. Het jeugdmagazine "Karrewiet" op Ketnet probeert het met een aangepaste uitzending en aanpak.

De actualiteit op maat van kinderen en jongeren brengen: dat is de opdracht van "Karrewiet". Op nieuwsdagen vol geweld en terreur als vandaag, is dat geen gemakkelijke opdracht. Bij de aanslag in Manchester zijn bovendien specifiek kinderen en jongeren in het vizier genomen.

Dit houdt de makers van het nieuwsmagazine echter niet tegen. Met de juiste aanpak brengen zij straks een aangepaste uitzending in het teken van de gebeurtenissen in het Verenigd Koninkrijk.

"Het nieuws van de aanslag is overal en komt heel overweldigend over", zegt eindredacteur Steven Verdeyen. "Dat komt omdat dit nieuws nog altijd uitzonderlijk is, het gebeurt niet elke dag. Met "Karrewiet" willen we in de stortvloed van nieuws een kader bieden op maat van kinderen. Dat wil zeggen dat we geen informatie uit de weg gaan, maar we focussen niet op details. Naast de vreselijke feiten, willen we ons doelpubliek ook geruststellen door positieve zaken te belichten. Denk daarbij aan de snelle hulpverlening of het feit dat iedereen de aanslag veroordeelt."

"Perfect normaal dat kinderen nadien nog vragen hebben"

Uiteraard denken de makers goed na over de beelden die ze tonen en de geschreven en gesproken woorden die ze gebruiken. "Beelden die te gruwelijk zijn of te veel paniek tonen, hoeven we niet te tonen om het verhaal te vertellen."

Verdeyen ziet "Karrewiet" voorts als een vertrekpunt om met dit nieuws om te gaan. "Het is perfect normaal als kinderen nadien nog vragen hebben of angstig of verdrietig zijn. Volwassenen hebben dat ook. Het is belangrijk om hierover met kinderen te praten zodat ze alles een plaats kunnen geven."

Tot slot raadt hij kinderen en hun ouders aan op tijd de tv en de computer uit te schakelen. "Op sociale media en het internet blijven beelden en berichten binnenstromen. Kinderen kunnen daarin beter niet blijven zoeken. Als ze op de belangrijkste vragen een antwoord hebben gekregen, moeten ze op een bepaald moment gewoon iets leuks gaan doen. Een boek lezen of een film bekijken, bijvoorbeeld. Zo hoeven ze niet meer bezig te zijn met het gruwelijke nieuws van de dag."

Wat brengt "Karrewiet" vanavond?

De uitzending van "Karrewiet" start om 17.51 uur op Ketnet. Om 19 uur volgt een herhaling. Deze onderwerpen komen aan bod:

- De feiten op een rij: wat is juist gebeurd in Manchester? Hoeveel mensen zijn omgekomen en gewond geraakt?

- Hoe reageert de Britse premier Theresa May? Wat zegt onze premier Charles Michel?

- Hoe zit het met de veiligheid in concertzalen in ons land? Kinderreporter Hanno gaat op pad in het Sportpaleis in Antwerpen

- Veel kinderen leggen hun vragen voor aan Awel, de kinderen- en jongerentelefoon. Sibille Declercq werkt er al jaren en legt uit welke aanpak zij hanteren.

Bekijk hier de integrale uitzending van "Karrewiet"

Meest gelezen