De Block doet gooi naar burgemeesterschap in Merchtem

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) doet een gooi naar het burgemeesterschap in Merchtem. In 2018 zal ze de Open Vld-lijst trekken in de Vlaams-Brabantse gemeente, schrijven Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws.

Het nieuws werd gisterenavond aangekondigd op een inderhaast samengeroepen persconferentie. De Blocks broer Eddie is al sinds 2000 burgemeester van Merchtem, maar gaf eerder aan dat hij de politiek vaarwel zou zeggen om een nieuwe functie als arts op te nemen.

Of ze voor het burgemeesterschap gaat? "Het is een prachtig mandaat. Mijn broer Eddie is sowieso burgemeester tot de verkiezingen in 2018, maar ik wil er helemaal voor gaan", zei De Block.

"In 2000 heb ik niet meegedaan omdat er al zo veel familie op de lijst stond", klonk het. Ook haar man Luc Asselman kwam toen op. "Dat ik het nu toch doe, heeft vooral te maken met het feit dat ik de enige minister ben die nog nooit in zijn of haar eigen gemeente werd verkozen."

Op de vraag op ze het ministerschap zal opgeven antwoordde ze: "Heel veel van mijn collega's zijn kandidaat met de lokale verkiezingen. Dat is voor mij een logische beslissing. Ik wil zo veel mogelijk mensen enthousiasmeren voor een kartellijst met ook onafhankelijken en ervoor gaan. Ik weet ook dat het als minister morgen kan stoppen."

Dochter Julie

Het is bovendien niet uitgesloten dat Maggie op die manier alles klaarzet om haar dochter, Julie Asselman (Open Vld), huidig OCMW-voorzitter, naar het burgemeesterschap te leiden. In rechtstreekse familielijn kunnen namelijk geen twee leden van dezelfde partij zetelen in de gemeenteraad. Dus moet ofwel Maggie, ofwel Julie na de verkiezingen in 2018 een stap opzij zetten. “Maar dat is echt voer voor na de verkiezingen en dat zullen we binnen de familie zelf wel uitmaken wat we gaan doen. Eerst wil ik gaan voor een volstrekte meerderheid met onze lijst", aldus De Block.

Meest gelezen