Drama Manchester: al achtste aanslag in Europa sinds januari

De aanslag in Manchester is de achtste van dit jaar in Europa. Het jaar is treurig begonnen met een schietpartij op een nachtclub in Istanbul. Daarna volgden onder meer een mesaanval in Londen, een bomaanslag in Sint-Petersburg en een aanslag met een truck in Stockholm. Een overzicht.

1 januari: Istanbul*

2017 is amper anderhalf uur jong of er dringt een schutter een nachtclub in de Turkse stad Istanbul binnen. Hij opent het vuur met een automatisch vuurwapen. Bij de aanval laten 39 mensen het leven, onder wie een 23-jarige Belg, een jonge Israëlische vrouw en inwoners van Saudi-Arabië, Marokko, Libanon en Libië. De discotheek was erg populair onder toeristen. De dader blijkt een Oezbeek met banden met terreurgroep IS.

AFP or licensors

5 januari: Izmir*

Diezelfde week nog wordt Turkije opnieuw opgeschrikt door een terreuraanslag. Dit keer is een gerechtsgebouw in de stad Izmir aan de Egeïsche Zee het doelwit. Daarbij vallen vier doden: Het gaat om de twee terroristen en twee medewerkers van het gerecht. De Koerdische afscheidingsbeweging PKK eist de aanslag op.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

3 februari: Parijs

De volgende maand slaat terreur toe in Parijs. Op 3 februari valt een man met een machette verschillende militairen aan bij het museum Louvre in de Franse hoofdstad. De dader wordt in zijn buik geschoten door een van de militairen. Het gaat om een 29-jarige Egyptenaar met banden met terreurgroep IS.

2017 Getty Images

22 maart: Londen

Exact een jaar na de aanslagen in Brussel en Zaventem wordt een aanslag gepleegd in de Britse hoofdstad Londen. Een man rijdt met een terreinwagen verschillende mensen aan op de Westminster Bridge, ramt daarbij een hek en gaat te voet verder tot aan het Britse Parlement. Daar steekt hij een politieagent neer. Alles samen vallen er 5 doden. IS eist de terreuraanval op.

3 april: Sint-Petersburg

Zo'n twee weken later wordt de metro van de Russische grootstad Sint-Petersburg opgeschrikt door een bomaanslag. Er vallen 14 doden en tientallen gewonden. De vermoedelijke dader is een Kirgiziër met jihadistische motieven.

7 april: Stockholm

Later die week rijdt een truck in op een groep mensen in de drukste winkelstraat van de Zweedse hoofdstad Stockholm. De vrachtwagen komt tot stilstand in de etalage van een grootwarenhuis, er breekt zelfs even brand uit. De aanslag kost vijf mensenlevens. Ook een Belgische vrouw komt om het leven. De dader is een 39-jarige Oezbeek met IS-sympathieën.

20 april: Parijs

Op 20 april wordt voor de tweede keer dit jaar de Franse hoofdstad geviseerd. Dit keer in de laatste rechte lijn voor de presidentsverkiezingen. Een politiebus op de bekende winkelstraat Champs-Élysée wordt onder vuur genomen. Daarbij komt een politieagent om het leven, verschillende andere raken gewond. Terreurgroep IS eist de aanslag op.

AFP or licensors

*Omdat een klein deel van Turkije in Europa ligt, hebben we het land voor dit lijstje bij Europa gerekend.

Meest gelezen