Dreigingsniveau in het Verenigd Koninkrijk opgetrokken tot hoogst mogelijke niveau

Het dreigingsniveau in het Verenigd Koninkrijk wordt verhoogd van "ernstig" naar "kritiek", het hoogst mogelijke niveau. Dat betekent dat er mogelijk nog meer aanslagen kunnen plaatsvinden, zei de Britse premier Theresa May vanavond na een crisisvergadering.

De beslissing werd genomen omdat de onderzoekers van de aanslag in de Manchester Arena niet zeker zijn dat de vermoedelijke dader, Salman Abedi, alleen handelde. "We kunnen de mogelijkheid niet uitsluiten dat een grotere groep mensen in verband kan worden gebracht met de aanslag", aldus May.

May kondigde ook aan dat het leger ondersteuning aan de politie zal bieden. Het zal ingezet worden om belangrijke plaatsen te beschermen, en aanwezig zijn op bepaalde evenementen zoals concerten. De soldaten zullen werken onder het bevel van de politie.

Bij de aanslag van gisteravond kwamen 22 concertgangers om en raakten 59 mensen gewond. Salman Abedi is een 22-jarige student van Libische origine. Hij blies zichzelf op in de concertzaal en overleed. "Onze prioriteit is, samen met het politienetwerk dat terrorisme bestrijdt en onze veiligheidspartners, blijven uitklaren of hij alleen heeft gewerkt of heeft gewerkt als deel van een breder netwerk", zei de politiecommissaris van Manchester, eerder op de dag.

In verband met de aanslag werd dinsdag ook een andere 23-jarige jongeman opgepakt. Het is nog niet duidelijk wat zijn link is met de dader. Volgens Britse media gaat het om de broer van Abedi.

Meest gelezen