Filmfestival Cannes maakt het even stil voor Manchester

Op het filmfestival van Cannes is vanmiddag om 15 uur een minuut stilte gehouden, voor de slachtoffers en nabestaanden van de aanslag in Manchester. Het vuurwerk voor de 70e verjaardag van het festival vanavond wordt geschrapt, maar de andere festiviteiten voor de jubileumeditie gaan wel door zoals gepland.
2015 Samir Hussein

In een korte persmededeling betuigt de organisatie van het filmfestival zijn medeleven aan de betrokkenen bij de aanslag van gisterenavond. "We willen hierbij onze gruwel, boosheid en immense droefheid over de aanslag die vele mensen en de stad Manchester getroffen heeft, kenbaar maken. Dit is een zoveelste aanslag op de culturele wereld, de jeugd en onze vrijheid, generositeit en tolerantie: stuk voor stuk waarden die wij als festival en alle artiesten en medewerkers hoog in het vaandel dragen", zo staat te lezen in de mededeling. 

De festivalorganisatie riep alle bezoekers op om zich solidair te tonen met de slachtoffers van de aanslag in Manchester, hun families en het hele Britse volk door om 15 uur een minuut stilte te houden rond de festivalsite. Onze filmreporter Ward Verrijcken was erbij en noemde het moment op de rode loper "indrukwekkend".

(lees voort onder de video)

Geen vuurwerk

Vandaag viert het filmfestival in de Franse badstad zijn 70-jarig bestaan. Voor het jubileumfeest zijn tal van filmsterren, producenten, regisseurs en vroegere winnaars van de Gouden Palm naar Cannes afgezakt. De exacte gastenlijst is niet bekend, maar 115 bekende genodigden verzamelden deze middag al voor een familiefoto.

Thierry Frémaux, artistiek directeur van het festival, heeft beslist om na de aanslag in Manchester het voorziene vuurwerkspektakel van vanavond af te lasten. De programmatie en de rest van de voorziene festiviteiten gaan wel door zoals gepland. "We moeten tonen dat we ons niet laten kennen, en dat het leven gewoon doorgaat", zegt hij daarover.

In Cannes is ook een indrukwekkende politiemacht op de been. Ordediensten en militairen houden de hele festivalsite in de gaten. Betonblokken langs de kant van de toegangswegen moeten verhinderen dat voertuigen op de mensenmassa kunnen inrijden, zoals vorige zomer in Nice.

Meest gelezen