Filmregisseurs willen "ambitieus Europees cultuurbeleid"

Het feit dat Netflix 2 films opgenomen zag in de officiële selectie van het filmfestival van Cannes blijft de gemoederen in de filmwereld beroeren. Verschillende Europese filmregisseurs hebben maandag dan ook in een communiqué een oproep gedaan voor "een ambitieus Europees cultuurbeleid".

Het communiqué werd onder meer ondertekend door de Belgische cineasten Lucas Belvaux, Jean-Pierre en Luc Dardenne, Joachim Lafosse, Fabrice Du Welz, Michaël R. Roskam, Felix Van Groeningen en Stijn Coninx. Ook filmmakers als Costa-Gavras, Michael Haneke en Wim Wenders konden zich vinden in het pleidooi.

Volgens de cineasten is het integreren van de grote spelers van het internet in de Europese filmproductie bepalend voor de toekomst van de film. Van de EU verwachten de ondertekenaars de verzekering van een eerlijker en duurzamer distributiebeleid voor de Europese cinema.

Tevens moet er een billijke financiering en het dichtstoppen van de fiscale achterpoortjes komen. "De EU moet hetzelfde beschermingsniveau hanteren over de hele Unie, ook wat betreft de financiële compensatie voor films die online worden aangeboden", aldus het communiqué nog.

Meest gelezen