Getuige explosie Manchester: "Ik heb mijn vrouw en dochter gezocht tussen de lichamen"

Verschillende ooggetuigen van de explosie in de Manchester Arena spreken over luide knallen gevolgd door blinde paniek. "De explosie duwde me op de grond en toen ik rechtstond, was ik mijn gezin kwijt", zegt een getuige aan de BBC. "Ik heb mijn vrouw en dochter gezocht tussen de lichamen die op de grond lagen."
2017 Getty Images

Net na het concert van tieneridool Ariana Grande is er een explosie geweest in de Manchester Arena, de grootste concerthal van Europa. "Ik was aan de deuren op mijn vrouw en dochter aan het wachten, toen de explosie me op de grond duwde", zegt een getuige telefonisch aan de BBC. "Heel het gebouw trilde. Toen ik rechtstond, was ik mijn gezin kwijt. Ik heb mijn vrouw en dochter gezocht tussen de lichamen die op de grond lagen. Gelukkig heb ik ze later buiten de arena gevonden."

"We waren de zaal aan het verlaten toen ik de explosies hoorde", zegt een 15-jarige concertganger aan de BBC. "We zijn beginnen te lopen, mensen sloegen in paniek en begonnen al schreeuwend alle richtingen uit te rennen. Het was pure waanzin." Een andere ooggetuige zegt nagels en bouten gezien te hebben op de grond, wat mogelijk wijst op een spijkerbom. "Mijn vrouw lag gewond op de grond, mijn voet was aan het bloeden", voegt hij eraan toe.

(lees verder onder de video)

"We hoorden de explosies en er kwam rook de zaal in", zegt een 19-jarige concertganger. "Iedereen begon te panikeren en naar buiten te rennen." Het is volgens haar door het ongewone geluid dat mensen in paniek zijn geraakt. "Iedereen is beginnen te huilen." Een jongeman die in de buurt woont, heeft de knallen gehoord en zag daarna de eerste hulpverleners aankomen.

"Groep schreeuwende kinderen kwam naar buiten gehold"

De Nederlandse sportjournalist Geert Langendorff was in de buurt en ging onmiddellijk na de ontploffingen ter plaatse. "Het gebied is grotendeels afgezet", zegt hij in "De ochtend". "Er zijn veel ooggetuigen in schok. Ze zitten met erg veel vragen. Ze hadden geen idee wat er exact was gebeurd."

Langendorff bevestigt dat het concert een erg jong publiek op de been had gebracht. Bij de slachtoffers zijn dan wellicht ook veel kinderen en jonge tieners. "Het concert was net gedaan, de ouders stonden hen buiten op te wachten", zegt Langerdorff. "Een schreeuwende groep kinderen kwam naar buiten gehold. Ze werden opgevangen in een aanpalend hotel. Kinderen lopen onder die omstandigheden met hun ziel onder de arm. Zelfs de politie had het daar vrij moeilijk mee."

2017 Getty Images
2017 Getty Images