Grootschalige Belgische-Nederlandse politieactie tegen cocaïnesmokkel kent succes

Een grootschalige Belgisch-Nederlandse politieactie tegen internationale, georganiseerde cocaïnesmokkel heeft zijn vruchten afgeworpen. Vanochtend in alle vroegte viel de politie binnen op 31 adressen in de twee landen. Het resultaat? 17 verdachten werden opgepakt, 3 kilo cocaïne en 26 kilo synthetische drugs werden in beslag genomen, net als 200.000 euro en een vuurwapen. De actie bewijst volgens Brice De Ruyver dat de strijd tegen drugs een versnelling hoger geschakeld is.
Archiefbeeld

Het onderzoek loopt al bijna drie jaar en spitste zich toe op verschillende Oost-Europese bendes die cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar België en Nederland smokkelen via de Noordzee en de havens van Antwerpen en Rotterdam. 

In totaal vielen 385 agenten - 85 Belgische en 300 Nederlandse - vanmorgen binnen op 31 adressen. De huiszoekingen waren niet voor niets: er werd beslag gelegd op 200.000 euro aan cash geld, 3 kilogram cocaïne, 26 kilogram MDMA, een actieve cannabisplantage, 1 kilogram cannabis, een vuurwapen en verschillende jammers en gsm's. 17 verdachten tussen 30 en 61 jaar werden opgepakt. 

Strijd tegen drugs: versnelling hoger

Professor strafrecht aan de UGent Brice De Ruyver ziet in de actie een voorbeeld dat de strijd tegen drugs een versnelling hoger geschakeld is. Vooral de manier waarop, is opmerkelijk. "Het was een gezamenlijke operatie in een fenomeen dat België en Nederland bindt: de cocaïne die Antwerpen binnenkomt en voor een belangrijk deel verdwijnt in Nederland om van daar verder verhandeld worden."

Antwerpen blijft een belangrijke ingangspoort benadrukt De Ruyver. "We hebben met Antwerpen een zwak punt. Het is een open haven die moeilijk te beveiligen is. Dat maakt het aantrekkelijk voor cocaïne of de basisstoffen voor synthetische drugs te smokkelen en biedt faciliteiten voor georganiseerde misdaad."

"Het tij kan nog gekeerd worden"

Maar meer en meer blijven de drugs ook in Antwerpen zelf waar ze terechtkomen in een aantal criminele organisaties die ooit klein begonnen zijn maar intussen tot de grote jongens gerekend mogen worden. "In één beweging krijg je een ander segment van de aanbodketen: de grootdistributie. Dat neemt zorgwekkende dimensies aan: intimidaties, geweldplegingen en zo meer."

Toch bewijst bijvoorbeeld de schietpartij afgelopen weekend in Berendrecht volgens De Ruyver dat we nog altijd maar in een fase zitten waar het tij nog gekeerd kan worden. "Deze gewelddadigheid, waarschijnlijk een intimidatie tussen bendes die elkaars afzetmarkt aan het bevechten zijn, wijst erop dat het nog gaat om doorgegroeide criminelen die zich nog altijd moeten settelen. Organisaties die echt gesetteld zijn  behoeden zich om dat op die manier, zo zichtbaar ook voor politie en justitie, te doen."

Hij geeft Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA), die liet weten dat dit niets te maken heeft met de "war on drugs", meer dan 200 procent gelijk. "De "war on drugs" richt zich echt op de zichtbare drugscriminaliteit, het niveau van het dealen. De lokale politie komt niet bij die grootdistributie. Ook binnen de politie maakt men de verdeling tussen de grote jongens en de mensen die voor drugoverlast zorgen op straat."

Meest gelezen