Hacker Down-Sec staat terecht voor cyberaanvallen tegen de overheid en de politiek

Vandaag start in Brussel het proces tegen een van de leden van Down-Sec, het hackerscollectief dat verschillende websites van de federale regering en enkele overheidsdiensten plat legde. De man die nu terechtstaat, ziet zijn acties als "virtuele betogingen tegen het beleid en de maatregelen van de regering-Michel". Maar wat heeft Down-Sec op de kerfstok?
Nicolas Maeterlinck
Archiefbeeld

Een hele waslijst (zie hieronder) aan overheidsinstanties, politieke partijen en persorganen werden al het slachtoffer van de cyberaanvallen van Down-Sec: van Comité P - het orgaan dat de politiediensten in ons land controleert - over het FANC - het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle - en Belgocontrol – de luchtverkeersleiding - tot premier Michel.

Het Brusselse parket opende een onderzoek naar de aanvallen en liet in april en december vorig jaar een aantal huiszoekingen uitvoeren. Computermateriaal werd in beslag genomen en een aantal mensen werden verhoord. Eén van hen - een Fransman - staat vandaag terecht voor hacking en bedreigingen tegenover de politie en de eerste minister. Het Openbaar Ministerie vraagt 30 maanden cel, waarvan de helft met uitstel.

"Virtuele betogingen"

Bij de inleiding van het proces in februari verklaarde de beklaagde – mét een Anonymousmasker op – dat de acties van Down-Sec politiek geïnspireerd waren. "Het waren virtuele betogingen, een aanval op het beleid en de maatregelen van deze regering, die onze vrijheden steeds verder inperken en het welvaartsniveau van de arbeiders in dit land in gevaar brengen."

"Onze acties waren een duidelijke waarschuwing. We hebben geen gevoelige gegevens gestolen, hoewel we dat hadden kunnen doen en nog steeds zouden kunnen als we dat willen."

Het FANC en Belgocontrol hebben al aangekondigd dat ze zich burgerlijke partij stellen. De beklaagde riskeert een gevangenisstraf die kan oplopen tot vijf jaar. Er zitten een tiental sympathisanten van Down-Sec in de zaal, een aantal van hen uit Parijs.

Nicolas Maeterlinck

Rol in onderzoek naar zelfdoding 14-jarig meisje

Down Sec speelde ook geen onbelangrijke rol in het onderzoek naar de zelfdoding van een 14-jarig meisje. Er werd opgeworpen dat het meisje gepest werd. Omdat het onderzoek volgens Down-Sec niet snel genoeg vooruitging, viel het hackerscollectief verschillende sites van overheidsinstellingen aan en dreigde ermee om de namen van enkele minderjarigen die zij aanwezen als pesters van het meisje openbaar te maken - iets wat ze later ook effectief deden. Het Luikse parket benadrukte dat uit het onderzoek voorlopig niet bleek dat het meisje gepest werd. 

Voor alle duidelijkheid: het onderzoek naar de zelfmoord is een apart dossier en wordt vandaag niet behandeld. 

De hackinghistorie van Down-Sec: een overzicht

 • De website van de Eerste minister
 • De website van de Belgische Senaat
 • De website www.wallonie.be en www.economie.wallonie.be
 • De website van Comité P
 • De websites van N-VA, CDH en MR
 • De website van Defensie
 • De website van het FANC
 • De website van Kris Peeters, Joelle Milquet
 • De websites van Crelan, BNP Paribas Fortis
 • De website van Belgocontrol
 • De website van Smals
 • De website van Tax on Web, FOD Financiën
 • De website van onderwijs www.enseignement.be
 • De website van de Nationale Bank
 • De website www.meldpuntsocialefraude.be
 • De website www.belgium.be
 • De website van ONEM
 • De websites van de FOD Mobiliteit, de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg en de FOD Binnenlandse Zaken
 • De website van het Europees Parlement
 • De website van het Waals Parlement
 • De website www.fgtb.be
 • De website www.centredecrise.be
 • De website www.cert.be
 • De website www.ibz.fgov.be
 • De website www.onprvp.fgov.be

 Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.

Meest gelezen