Het Britse credo blijft gelden na Manchester: "Keep calm and carry on"

Groot-Brittannië heeft alweer een bloedige aanslag moeten ondergaan, maar het is heus niet de eerste keer dat de Britten met buitensporig geweld te maken krijgen. De Britse premier Theresa May laat zich niet uit het lood slaan. Op het vlak van onverzettelijkheid hebben de Britten dan ook een traditie opgebouwd.

"Keep calm and carry on": het was de slogan op een poster die het Britse ministerie van Informatie in 1939 verspreidde, bij het begin van de Tweede Wereldoorlog. Het doel? De Britten oppeppen voor de moeilijke jaren die hen te wachten stonden. Londen overleefde de Blitz en uiteindelijk ook de oorlog, mede dankzij de Britse onverzettelijkheid en de "stiff upper lip". Bij Herman Van Rompuy heet dit "rustige vastheid".

Lees verder onder de foto

"De terroristen zullen nooit winnen", zei de Britse premier Theresa May vanmiddag. "Er wachten ons moeilijke tijden." Ze bracht hulde aan de slachtoffers van de aanslag van gisteravond, maar stuurde ook een boodschap van steun uit: "We steunen ten volle de autoriteiten, de hulp- en veiligheidsdiensten die hun werk voortzetten. In deze verschrikkelijke tijden zijn wij solidair met de inwoners van Manchester."

Voor wie er nog mocht aan twijfelen: "Laten we hen herdenken die gestorven zijn, maar vooral hen eren die hulp hebben geboden, in de wetenschap dat de terroristen nooit zullen winnen en dat onze waarden, ons land en onze levenswijze altijd zullen overwinnen."

Het beeld vanmorgen van de rij spontane bloeddonoren aan de bloedbank in Manchester illustreert de solidariteit met de slachtoffers van de aanslag.

Lees verder onder de tweet

"Pogingen om democratie te vernietigen tot mislukken gedoemd"

Groot-Brittannië doorstond niet alleen de Tweede Wereldoorlog, maar kreeg in de jaren 70, 80 en 90 ook te maken met terreuraanslagen van het Iers Republikeins Leger (IRA). Het was heus niet alleen Noord-Ierland dat toen dienst deed als strijdtoneel, ook in Groot-Brittannië zelf waren er verschillende aanslagen.

Manchester was tot twee keer toe het doelwit van een IRA-aanslag. In 1992 vielen daarbij 65 gewonden, in 1996 vielen er 200 gewonden en werd enorme materiële schade aangericht. De bom van 1996 was de zwaarste bom sinds de Tweede Wereldoorlog die Groot-Brittannië trof, maar betekende ook het startschot voor de heropbouw van Manchester tot de moderne en levendige stad van vandaag.

"Het feit dat we hier vandaag zijn - gechoqueerd, maar kalm en vastberaden - is een teken dat niet alleen deze aanval is mislukt, maar dat alle pogingen om de democratie door terreur te vernietigen gedoemd zijn te mislukken", zei toenmalig premier Margaret Thatcher in 1979 enkele uren nadat ze was ontsnapt aan een IRA-aanslag in Brighton. Haar onverzettelijkheid was eens te meer een illustratie van "Keep calm and carry on". 

Extreme veiligheidsmaatregelen

Veiligheid is al decennialang een topprioriteit voor de Britse autoriteiten. O wee als u in de Londens metro een boodschappentas vergeet: al in de jaren 70 betekende dat zonder meer dat het metrostation werd ontruimd en dat het achtergelaten "tuig" werd ontmijnd. Britten worden er al lang op attent gemaakt aandacht te hebben voor verdachte voorwerpen en dat ook te melden.

Bovendien staat het land vol met bewakingscamera's: Closed-circuit television (CCTV) noemen ze dat daar. De Britten worden wel eens de meest bespioneerde burgers van de hele wereld genoemd. Op de afgelegen Shetland-eilanden bijvoorbeeld stonden in 2010 al een 100-tal camera's, meer dan in een grootstad als San Francisco.

Lees verder onder foto

 

Groot-Brittannië kom je ook niet zomaar binnen. Ondanks het feit dat het land voorlopig nog altijd deel uitmaakt van de Europese Unie is het nooit toegetreden tot de Schengenzone. Londen is altijd baas over eigen grenzen gebleven. Meer zelfs: als je bijvoorbeeld vanuit Brussel met de trein naar Londen reist, moet je al in Brussel-Zuid langs de Britse grenspolitie, voor je ook maar een voet op Britse bodem zet.

Lees verder onder foto

"Menselijkheid en medeleven"

Al die veiligheidsmaatregelen hebben niet kunnen verhinderen dat Londen in 2005 het doelwit werd van terreuraanslagen door Al Qaeda, waarbij 56 doden en meer dan 700 gewonden zijn gevallen. Tien jaar later verscheen terreurgroep IS ook op het Britse toneel, met de aanslag in Manchester als triest hoogtepunt.

Ook nu weer reacties van overheidswege die getuigen van bescheiden vastberadenheid. In een boodschap drukt koningin Elizabeth haar bewondering uit voor de manier waarop de inwoners van Manchester hebben gereageerd, "met menselijkheid en medeleven".

Meest gelezen