Hoger onderwijs luidt alarmbel voor te dure "eeuwige student"

Het hoger onderwijs luidt de alarmbel voor studenten die veel te lang studeren. Studenten doen er vaak langer over dan de normale 3 of 4 jaar en dat kost veel geld. Heel wat hogescholen en universiteiten roepen op om weer wat strenger te zijn zodat studenten hun diploma op een kortere termijn behalen. Dat schrijft De Morgen.
Nicolas Maeterlinck
archieffoto

In het hoger onderwijs gaan heel wat stemmen op om studenten bij te sturen die te lang over hun studies doen. Door het flexibele systeem dat de voorbije jaren is ingevoerd, kunnen studenten hun studietijd min of meer zelf bepalen. Dat leidt te vaak tot uitwassen, waarbij studenten een langer, aangepast programma volgen om hun diploma te behalen. Bovendien kost het te veel geld aan de maatschappij en aan de scholen.

"Meer structuur en minder flexibiliteit"

Sinds de flexibiliseringsmaatregel is het onderwijs gestructureerd in bachelor- en masterstructuren en is het hoger onderwijs niet meer georganiseerd naar studiejaren, maar wel naar studiepunten.

"Dat was toen een goede zaak want het studiesysteem was op dat moment té rigide. Maar nu zien we dat studenten er wel heel lang over doen om hun studietraject af te ronden. De relatieve studieduur neemt dus toe. Studenten hebben ook te vaak het gevoel dat het wel goed zal komen, dus ze blijven maar proberen. Maar in een aantal gevallen komt het niet goed. Daarom vragen wij meer structuur en minder flexibiliteit", vertelt Martine Taeymans van de Thomas More Hogeschool Mechelen in het radionieuws op Radio 1. 

Meest gelezen