Huiszoeking over uitstootfraude bij moederbedrijf Mercedes

In de Zuid-Duitse stad Stuttgart is het gerecht binnengevallen in het hoofdkwartier van de industriële groep Daimler. Dat is het moederbedrijf van autoproducent Mercedes-Benz. Dat heeft alles te maken met sjoemelsoftware bij dieselwagens. De VS klagen ook Fiat Chrysler aan voor dezelfde feiten.

Het onderzoek tegen Mercedes-Benz zou in maart al gestart zijn, maar een inval in de hoofdkwartieren van het Duitse concern is toch vrij ongewoon. Daimler zegt "volledig mee te werken met het onderzoek". Op de beurs van Frankfurt is het aandeel plots gezakt, om daarna te herstellen.

Twee jaar geleden raakte concurrent Volkswagen Group verwikkeld in een schandaal, waarbij bleek dat dieselwagens in de VS op de weg veel meer schadelijke stoffen bleken uit te stoten dan tijdens testen. Er bleek met de software gesjoemeld te zijn, waardoor die testresultaten vervalst konden worden.

Anders gezegd: in de realiteit stoten die wagens veel meer uit dan aangegeven en het gaat dan vooral om de erg schadelijke stikstofoxiden. Het heeft VW intussen al wat gekost aan boetes en schadeloosstellingen, maar al snel bleek het schandaal niet beperkt tot Volkswagen, Audi en de zustermerken.

Begin dit jaar had het Franse gerecht al huiszoekingen gehouden bij de producent Renault en ook de Italiaans-Amerikaanse autogroep Fiat Chrysler is met de vinger gewezen.

Fiat Chrysler wordt aangeklaagd in de VS

Net vandaag heeft het Amerikaanse gerecht de Italiaans-Amerikaanse autogroep Fiat Chrysler voor de rechter gedaagd, ook wegens mogelijk gesjoemel met de uitstoot. 

Dat zou onder meer het geval zijn in de modellen Jeep Grand Cherokee an Dodge Ram. Die merken zijn een onderdeel van Chrysler, dat enkele jaren geleden overgenomen werd door Fiat.

Fiat Chrysler ontkent alle schuld, maar het onderzoek loopt. Eerder kwam de bal aan het rollen bij auto's van Volkswagen. Nadien bleek dat ook in Europa en elders in de wereld auto's van dat merk uitgerust waren met software om testresultaten beter te doen lijken dan ze echt zijn.

Meest gelezen