Jan Terlouw ontvangt VUB-eredoctoraat: "Vrijheid is gebondenheid"

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft een eredoctoraat uitgereikt aan de Nederlandse jeugdschrijver Jan Terlouw en aan "vier grensoverschrijdende wetenschappers". Het gaat om Willem van Mechelen, Deirdre N. McCloskey, Paul Ginsparg en Gary T. Marx.

Het slopen van muren tussen de universiteit en de samenleving, maar ook tussen wetenschappelijke disciplines onderling, dat is het thema van het huidige academiejaar aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en dus ook van deze eredoctoraten. De vijf laureaten hebben hun eigen domein verbonden met andere disciplines en zo nieuwe invalshoeken en inzichten gecreëerd, aldus de VUB.

Jan Terlouw is een Nederlands ex-politicus en schrijver, maar tegelijkertijd ook wetenschapper. In zijn laatste boek, "Het Hebzuchtgas", heeft hij het nadrukkelijk over de klimaatproblematiek en ijvert hij voor een langetermijnvisie.

De vier overige eredoctoraten gaan allen naar wetenschappers. De Nederlandse hoogleraar Sociale Geneeskunde Willem van Mechelen krijgt er een voor de meer dan 550 wetenschappelijke artikels die hij gepubliceerd heeft en waarin hij vrij van vooroordelen zijn duidelijke mening geeft. Zijn onderzoek heeft onder meer betrekking op preventie in de gezondheidszorg en de socio-economische aspecten van beweging.

Daarnaast krijgen met econome Deirdre N. McCloskey, fysicus Paul Ginsparg en socioloog Gary T. Marx drie Amerikaanse wetenschapper een eredoctoraat voor hun onderzoek. Zo zorgde Gary T. Marx voor grensverleggende inzichten in het onderzoek en het denken over surveillance. Hij verwierf grote bekendheid met zijn boek "Undercover: Police Surveillance in America (1988).

"We vertrouwen elkaar niet meer"

Vorig jaar nog deed Terlouw, bekend van jeugdboeken als "Koningen van Katoren" en "Oorlogswinter", een emotionele oproep in het Nederlandse televisieprogramma "De Wereld Draait Door". Hij uitte toen zijn bezorgdheid over de klimaatopwarming en het gebrek aan vertrouwen in elkaar.

"Vroeger hingen de touwtjes uit de brievenbussen. Kinderen konden gewoon de deuren opentrekken en binnenlopen. Volwassenen ook. We vertrouwden elkaar." Dat vertrouwen is volgens hem verdwenen. "De overheid vertrouwt de bevolking niet meer en de burgers vertrouwen de politiek niet meer." Terlouw ziet ook de verkiezing van Donald Trump in de Verenigde Staten en de brexit als een afspiegeling van dat wantrouwen.

Meest gelezen