Nederlander in Manchester: "Er heerst een dubbel gevoel in de stad"

De mensen in Manchester zijn geschrokken door wat er is gebeurd, maar de samenhorigheid is erg groot, zegt de Nederlander Wouter Kok die al drie jaar in Manchester woont.

Kok zat gisteravond op het terras van zijn appartement in de buurt van de concertzaal. Rond 22.30 uur hoorde hij een luide knal, maar het duurde even voor hij besefte dat het om een aanslag ging. De jongeren en hun ouders die uit de zaal kwamen, werden opgevangen door omwonenden en hotels in de buurt.

Vandaag heerst er een dubbel gevoel in de stad, zegt Kok. "Enerzijds is het business as usual want de stad wil heel duidelijk een signaal geven dat ze niet zwicht voor terreur, anderzijds merk je wel dat iedereen beduusd is en eigenlijk niet verwachtte dat zo iets zou gebeuren in een stad als Manchester."

"Wat niet mee heeft geholpen is dat er een klein incident was in een winkelcentrum waar een man is opgepakt die zich vreemd gedroeg, waardoor het hele winkelcentrum is ontruimd. Dat zorgt voor een soort van naschok, na het drama van gisteravond. Op het werk reageerden de mensen met ongeloof en niet begrijpend dat zo iets vlak om de hoek gebeurt".

(Lees verder onder de foto)

Samenhorigheid

"De verbroedering en de samenhorigheid is wel erg groot. De inwoners zijn trots op hun imago van een multiculturele samenleving. Ze zijn het gewoon om met veel verschillende achtergronden samen te leven. En dat dat dan juist hier gebeurt, is wel echt een schok", zegt Kok. "Het is ook niet zo dat er een schuldige wordt gezocht of dat een bepaalde gemeenschap met de vinger wordt gewezen. Dat is wel typerende voor deze stad die meer open minded is dan de gemiddelde Engelse stad."

Kok denkt ook dat de inwoners zich niet zullen laten afschrikken door de aanslag. "De mensen van Manchester gaan de straat op en willen zo snel mogelijk het leven weer oppakken en laten zien dat ze niet zwichten. Vanavond om zes uur is er een wake die georganiseerd is door de moslimgemeenschap op het centrale Albert-plein. Daar zullen ongetwijfeld duizenden en duizenden mensen op afkomen om een signaal te geven aan elkaar en aan de wereld dat de mensen van Manchester dit niet accepteren en samen sterk staan", besluit Kok.

Meest gelezen