Topdokter en comadokter Steven Laureys wint Belgische Nobelprijs

Steven Laureys krijgt dit jaar de prestigieuze Francqui-prijs, de belangrijkste Belgische wetenschapsprijs. Laureys is professor in de neurologie aan de universiteit van Luik en leidt "Coma de Science Group", een transdisciplinaire wereldautoriteit op het vlak van onderzoek naar coma en bewustzijnsstoornissen. Het Vlaamse publiek leerde Laureys beter kennen op zender Vier in de reeks "Topdokters".
Laureys voert al sinds de jaren 90 onderzoek uit naar coma's.

Laureys is een wereldautoriteit op vlak van comapatiënten. Van heinde en verre komen comapatiënten naar Luik om zich een week lang te laten testen door Laureys en zijn team.

Zijn onderzoek (sinds de jaren 90) leidde tot de opmerkelijke vaststelling dat maar liefst 40 procent van de patiënten die na een coma in een "vegetatieve status" verkeren, eigenlijk (minimaal) bewust zijn. Ze kunnen dus nog emoties voelen en pijn lijden. Daarnaast identificeerde Laureys in het menselijk brein niet één, maar twee bewustzijnsnetwerken: een extern (over de omgeving) en een intern bewustzijnsnetwerk (over onszelf). Belangrijk om de kans op herstel in te schatten.

"We zijn genuanceerd bezig"

Naast een wetenschappelijke en klinische impact, hebben de resultaten van professor Laureys’ onderzoek ook de ethische en juridische uitdagingen die patiënten in coma, verscherpt en het debat omtrent levensbeëindiging en chronische zorg grondig hertekend. Laureys schuwt zijn maatschappelijke rol als wetenschapper niet en tracht de debatten te rationaliseren met wetenschappelijk onderbouwde gegevens.

"Ons onderzoek wordt geregeld bekritiseerd vanuit de pro-life christelijke beweging, maar ook omgekeerd vanuit atheïsten die het recht om te sterven bepleiten. We bevinden ons dus in het midden van een brug die langs beide kanten beschoten wordt: voor mij een teken dat we genuanceerd bezig zijn", stelt Laureys.

Geldbedrag van 250.000 euro verbonden aan prijs

De Francqui Stichting werd in 1932 opgericht door de Belgische diplomaat Emile Francqui en de toenmalige Amerikaanse president Herbert Hoover. Beiden investeerden na WO I in diverse wetenschapsorganisaties om het onderzoek in België te stimuleren. Vandaag wordt de multidisciplinaire Raad van Bestuur van de stichting voorgezeten door minister van staat Mark Eyskens. De internationale jury die beslist over de prijs, wordt voorgezeten door Nobelprijswinnaar Economie Prof. Eric Maskin.

Elk jaar reikt de Francqui Stichting de Francqui-prijs uit, ook wel eens de Belgische Nobelprijs genoemd. De prijs gaat beurtelings naar een wetenschapper uit de menswetenschappen, exacte wetenschappen, biologie en geneeskunde. De wetenschapper krijgt 250.000 euro. 150.000 euro is voor de wetenschapper zelf, 25.000 euro is een onderzoekssubsidie en 65.000 tot 70.000 euro is bestemd voor de organisatie van een symposium en een kleiner colloquium in de Academia Belgica in Rome.

Meest gelezen