Trump: "Daders Manchester geen monsters, maar losers"

De Amerikaanse president Donald Trump veroordeelt de verantwoordelijke(n) voor de aanslag in Manchester. "Zoveel onschuldige mensen, vermoord door kwaadaardige losers. Ik noem hen geen monsters meer, want daar kicken ze op." Ook de Queen en andere staatshoofden drukken hun medeleven uit.

De Amerikaanse president Donald Trump, momenteel op bezoek in Israël, drukte vanmorgen zijn solidariteit uit met het Verenigd Koninkrijk. "Ik betrek de mensen in Manchester in mijn gebeden en betuig namens mijzelf en de Amerikaanse bevolking mijn diepste medeleven aan alle slachtoffers van de aanslagen en aan hun familieleden."

"Zoveel mooie, jonge, onschuldige mensen die ten volle in het leven stonden, van het leven genoten. Vermoord door evil losers. Ik noem hen geen monsters, want daar zouden ze op kicken. Ze zouden dat een geweldige naam vinden. Vanaf nu noem ik hen losers. Want dat is wat ze zijn. Er zullen er nog meer komen, maar het zijn losers, onthou dat."

Verderop in zijn toespraak, die hij hield na zijn ontmoeting met de Palestijnse leider Mahmoud Abbas, luidde het: "Deze gestoorde ideologie moet worden uitgeroeid. En ik bedoel: compleet uitgeroeid." De Britse politie doet momenteel nog geen uitspraken over de identiteit van de dader(s) en over zijn (hun) motieven.

(Lees voort onder video)

Elizabeth II: "De hele natie is in shock"

Ook de Britse koningin Elizabeth II drukt haar medeleven uit. "De hele natie is in shock na de dood en vernieling in Manchester gisteravond die zovele mensen, volwassen en kinderen heeft getroffen die net van een concert hadden genoten", staat te lezen op de officiële website van het Paleis.

"Ik weet dat ik voor iedereen spreek wanneer ik mijn diepste medeleven betuig aan iedereen die door deze vreselijke gebeurtenis is geraakt, vooral dan de families en vrienden van zij die zijn gestorven of gewond zijn geraakt."

"Ik wil alle leden van de hulpdiensten bedanken. Zij hebben met veel professionalisme en zorg gehandeld. En ik wil mijn bewondering uitdrukken voor de manier waarop de inwoners van Manchester hebben gereageerd, met menselijkheid en mededogen, op deze barbaarse daad."

Merkel en Macron

"Duitsland staat aan de kant van Groot-Brittannië bij de strijd tegen terreur", zegt de Duitse bondskanselier Angela Merkel op haar beurt. "Elke aanslag zal onze vastberadenheid vergroten om met onze Britse vrienden samen te werken tegen degenen die dergelijke onmenselijke daden plegen."

De Franse president Emmanuel Macron reageert gelijkaardig en wil ook samen met de Britten tegen terreur strijden. Ook de Russische premier Vladimir Poetin veroordeeld de aanslag scherp. "We hopen dat de bedenkers van dergelijke gruweldaden hun verdiende staf niet ontlopen."

Meest gelezen