Trump praat in Palestina vooral over terreur, minder over Israël

Op zijn rondreis doorheen het Midden-Oosten was de Amerikaanse president Donald Trump vandaag te gast bij zijn Palestijnse tegenhanger Mahmoud Abbas. Opvallend, het grootste deel van de toespraak van Trump stond in het teken van de strijd tegen de "losers", de terroristen, die samen met hun ideologie moeten uitgeroeid worden. Over vrede in het Midden-Oosten ging het ook, maar veel minder. Inmiddels is Trump al doorgereisd naar Rome, waar hij morgen een ontmoeting met de paus zal hebben.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Gisteren ging het er erg hartelijk aan toe tussen Trump en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Vanochtend bezochten Trump en zijn vrouw Melania dag nog Yad Vashem, het holocaustmemoriaal in Jeruzalem (foto in tekst).

Daarna ging het een klein beetje verder naar een andere wereld, die van Bethlehem in de Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever. Trump werd er vriendelijk ontvangen door de Palestijnse president Mahmoud Abbas.

Net zoals gisteren in Israël beloofde Trump om zich in te zetten om Palestijnen en Israëli's opnieuw aan de tafel van vredesonderhandelingen te brengen. Drie jaar lang hebben die al niet meer direct met elkaar gepraat.

Echt concrete stappen kondigde Trump echter niet aan. Het grootste deel van zijn toespraak ging over de aanslag in Manchester en over het terrorisme in het algemeen. Het gaat om een walgelijke ideologie die volgens Trump volledig moet worden uitgeroeid. Hij herhaalde zijn oproep die hij in Saudi-Arabië maakte om de "losers" van terroristen uit de moskeeën en de samenleving van de moslims te bannen.

De Palestijnse president Abbas -die vorige week nog te gast was bij Trump in het Witte Huis- toonde zich verzoenend. Wij hebben geen probleem met het jodendom of met de joden, wel met de bezetting van ons land door hen, zei hij.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Kon onconventionele president vrede brengen?

Zowel Netanyahu als Abbas hebben hun vertrouwen uitgesproken in wat toch wel beschouwd wordt als een "onconventionele president". Wat betreft vrede tussen Israël en de Palestijnen herhaalde hij echter dezelfde mantra's die alle andere presidenten van Bill Clinton tot George W. Bush en Barack Obama hebben gedaan.

Collega Rudi Vranckx onthoudt vanuit Jeruzalem dat Trump tijdens zijn rondreis een alliantie tussen de VS en de soennitische Arabische leiders tegen het sjiitische Iran is komen bepleiten. Daarin passen de enorme wapenleveringen die de VS aan Saudi-Arabië beloofd hebben.

Daarnaast wil hij ook de extremistische moslimideologie uitroeien, maar Trump lijkt allemaal nogal op een hoop te gooien met Iran. Laat nu net terreurgroepen zoals Al Qaeda, IS en al-Nusrat de grootste vijanden van het sjiitische Iran zijn. Over de oorzaken van het terrorisme heeft Vranckx heel weinig gehoord tijdens deze reis.

Volgende halte: Rome

Vanavond is de presidentiële Air Force One geland op de Romeinse luchthaven Fiumichino. Van daaruit ging het richting Amerikaanse ambassade.

Morgen heeft president Trump niet alleen een ontmoeting met president Sergio Mattarella en premier Paolo Gentiloni, maar ook met paus Franciscus. Daarna vliegt Trump naar Brussel, waar hij onder meer en speciale NAVO-top zal bijwonen.

Meest gelezen