Twee leden Antwerpse cannabisclub Trekt Uw Plant mogen gevangenis verlaten

Twee van de drie leden van de Antwerpse cannabisclub Trekt Uw Plant mogen de gevangenis verlaten. De twee waren - met succes zo blijkt - in beroep gegaan tegen de bevestiging van hun aanhouding twee weken geleden. De derde had geen beroep aangetekend en blijft in de cel.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Het Antwerpse gerecht voert een onderzoek naar de werking en financiering van Trekt Uw Plant, de eerste Cannabis Social Club van België. De vzw die nu tien jaar bestaat, kweekt naar eigen zeggen legaal en transparant cannabis.

De enkele honderden leden betalen lidgeld en krijgen in ruil daarvoor één cannabisplant die door kwekers verzorgd wordt. De leden kunnen hun cannabis dan op een ruilbeurs ophalen en betalen een bijdrage voor verzorgings- en werkingskosten. De vereniging beroept zich daarvoor op een richtlijn uit 2005 die stelt dat het bezit door een volwassene van drie gram cannabis of één cannabisplant de laagste vervolgingsprioriteit krijgt.

Twee weken geleden werden 18 huiszoekingen uitgevoerd, waarna drie leden werden aangehouden voor het vervaardigen, verhandelen en bezitten van verdovende middelen in vereniging en witwassen. De vereniging werd al twee keer eerder veroordeeld, maar kreeg telkens een vrijspraak in beroep. 

Meest gelezen