Voormalig Bond-acteur Roger Moore overleden

De Britse acteur Roger Moore (89) is overleden. Dat melden zijn kinderen in een officiële mededeling op zijn Twitteraccount. Moore verloor een korte strijd tegen kanker. Hij kroop maar liefst zeven keer in de huid van "007". Iconisch was ook zijn vertolking in "The saint".
AP2006

Moore stierf in Zwitserland (waar hij in de winter woonde). "De liefde waarmee hij in zijn laatste dagen omringd was, kan met geen woorden beschreven worden", klinkt het in de verklaring van de familie. De acteur zal -zoals hij het zelf wenste- in intieme kring in Monaco begraven worden. Moore trouwde vier keer en laat drie kinderen (Geoffrey, Christian en Deborah) na.

De man die Sean Connery verving

Moore zal altijd herinnerd worden als de man die de legendarische en eerste Bond verving, de Schot Sean Connery. Moore werd geboren in Londen op 14 oktober 1927 als zoon van een politieman. Van kindsbeen af wist hij dat hij artiest wilde worden. Maar dat vlotte niet in het begin.

Moore kende in de jaren 50 mindere successen met films als "Diane" en "Interrupted melody". Toch wist hij een contract te versieren bij de studio's van Metro-Goldwyn-Mayer. Zij vonden hem een aantrekkelijke, knappe acteur. Het duurde wél tot 1962 vooraleer hij doorbrak in Europa. Dat gebeurde met zijn rol van privédetective in "The saint".

Daarna kreeg hij de rol van de razend populaire James Bond. Moore moest Sean Connery vervangen en dat was in het begin een vrij ondankbare taak. Het duurde even voor het publiek wende aan de mega-Britse stijl van Moore. Hij vertolkte uiteindelijk 007 in maar liefst zeven films: "Live and let die", "The man with the golden gun", "The spy who loved me", "Moonraker", "For you eyes only", "Octopussy" en "A view to a kill". Die laatste film wordt wel eens de "film te veel" genoemd, omdat Moore toen al 57 jaar was. Opvallend: in de VS wist Moore pas door te breken na zijn passage in "The cannonball run" (1981), aan de zijde met Burt Reynolds. 

Moore mocht zich ook Sir noemen. In 2003 werd Moore geridderd, in het bijzonder voor zijn werk voor goede doelen, onder meer voor Unicef. Wijlen actrice Audrey Hepburn droeg hem nog voor bij de organisatie. Volgens Moore was vrijwilligerswerk zijn grootste verdienste in het leven (niet zijn rol van Bond).

AP2009

Hoeveel slechteriken heeft Roger Moore kopje kleiner gemaakt als 007?

Meest gelezen