Wereldster met kattenoortjes: wie is Ariana Grande?

Tot voor de aanslag in Manchester had u misschien nog niet van haar gehoord. Ariana Grande. Kort gerokt, hoge hakken onder een stel eindeloze benen, een hoge lange paardenstaart en fluffy "kattenoortjes" als handelsmerk. Het zoveelste popzangeresje in de rij? Maar vergis u niet: ze breekt records in de hitlijsten, ze heeft miljoenen fans en volgers uit alle uithoeken van de wereld, ze is een van de honderd meest invloedrijke mensen ter wereld volgens Time Magazine. En dat terwijl ze nog altijd maar 23 jaar is.

Ariana Grande, geboren op 26 juni 1993 in de Amerikaanse staat Florida, is vooral bij het jonge publiek enorm populair als actrice en zangeres. Als tiener speelde ze mee in series op de jeugdzender Nickelodeon, in theater, in musicals en in films. In 2013 bracht ze haar debuutalbum "Yours Truly" uit, in 2014 volgde "My Everything", in 2016 "Dangerous Woman". Haar muziek is een combinatie van pop, r&b, funk, dance en hiphop.

Zowel solo als in samenwerking met andere artiesten scoorde Ariana Grande in de VS en daarbuiten de ene top-tienhit na de andere. "Problem" (met Iggy Azalea), "Break Free" (met Zedd), "Love Me Harder" (met The Weeknd), "One Last Time", "Bang Bang" (met Jessie J en Nicki Minaj), "Side to side" (met Nicki Minaj) en "Into You".

Misschien zeggen die titels u niet veel, maar vraag het eens aan uw tienerdochter, nichtje of buurmeisje. En zelfs al heeft u er geen al te grote pet van op, onthou dan dat Time Magazine haar vorig jaar tot een van de honderd meest invloedrijke personen ter wereld uitriep. Met als boodschap: "onderschat haar niet".

Grande won ook al drie American Music Awards, een MTV Video Music Award, drie MTV Europe Music Awards en een People’s Choice Award. Ze was ook vier keer genomineerd voor een Grammy, de belangrijkste Amerikaanse muziekprijzen.

"Arianators": miljoenen Ariana-fans over de hele wereld

Een exotische look (ze heeft Italiaanse roots), een krachtige stem met een bereik van vier octaven, lange stelten als benen, korte rokken, hoge hakken, heel lange bruine haren die ze in een hoge paardenstaart draagt, een diadeem met fluffy "kattenoortjes" als handelsmerk. En het imago van een zelfbewuste dame die haar vrouwelijkheid uitspeelt, zonder de brutaliteit van een Miley Cyrus.

Geen wonder dat Ariana Grande vooral scoort bij tienermeisjes. "Arianators", de bijnaam van haar fans, staan overal te drummen om haar concerten te kunnen bijwonen. Concerten die gepaard gaan met heel wat glitter, heel wat gegil. En "kattenoortjes", in navolging van hun grote idool.

Haar impact op sociale media is indrukwekkend:

  • meer dan 105 miljoen volgers op Instagram (daarmee is ze de op een na meest gevolgde persoon op Instagram)
  • meer dan 45 miljoen op Twitter
  • meer dan 32 miljoen op Facebook
  • meer dan 16 miljoen op YouTube (in de top 50 van kanalen met de meeste abonnees)

"Gebroken. Ik heb hier geen woorden voor"

Dit jaar toert ze met "Dangerous Woman" door Noord-Amerika, Europa, Zuid-Amerika en Australië. Die toernee bracht haar gisteravond in de Manchester Arena, met de desastreuze afloop zoals we die nu kennen. Zelf bleef ze ongedeerd, fysiek dan toch.

"Gebroken. Uit de grond van mijn hart. Ik vind het zo zo erg. Ik heb hier geen woorden voor", schreef de zangeres enkele uren na de aanslag op haar officiële Twitter-account. Volgens bronnen bij de entertainmentsite TMZ zou Grande "ontroostbaar" zijn.

Morgen en overmorgen zou ze concerteren in O2 Arena de Britse hoofdstad Londen. Zondag zou ze normaal gezien op het podium van het Sportpaleis in Antwerpen staan. Het is momenteel nog niet duidelijk of die optredens zullen doorgaan.

Meest gelezen