1 op de 3 prepaid-telefoonkaarten nog niet geregistreerd, deadline op 7 juni

Een op de drie prepaid-telefoonkaarten -zo'n 1,3 miljoen kaarten- is nog altijd niet geregistreerd. Over twee weken worden die niet-geregistreerde gsm-nummers afgesloten. Minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD) roept iedereen op die zijn kaart wil blijven gebruiken op om de registratie niet langer uit te stellen.

De registratie van nieuwe prepaid-simkaarten is sinds eind vorig jaar verplicht. De federale regering nam de maatregel in de nasleep van de aanslagen van 22 maart, omdat de anonieme kaarten populair zijn in criminele milieus. Gebruikers van een bestaande prepaidkaart kregen een half jaar de tijd om hun identiteit bij een mobiele operator te registreren. Op 7 juni loopt die overgangsperiode ten einde.

Volgens minister De Croo zijn ongeveer 800.000 van de 1,3 miljoen niet-geregistreerde prepaid-kaarten in de laatste 6 maanden nog gebruikt, de overige kaarten zijn dus wellicht gewoon niet meer in gebruik.

Het voorbije half jaar hebben de mobiele operatoren uitgebreid campagnegevoerd om mensen aan te sporen om hun simkaart te registreren. Toch hebben veel mensen het blijkbaar uitgesteld. Wie zich niet registreert, zal merken dat zijn kaart op 7 juni zal stoppen met werken. Maar dat betekent niet dat de kaart volledig vervallen is.

"Je kaart de kaart opnieuw activeren in de winkel, met behoud van je nummer en je belwaarde. De kans is wel groot dat er op 7 juni in bepaalde belwinkels een lange rij staat, dus je doet het beter in de komende twee weken", zegt De Croo.

Er gaan stemmen op om de deadline op te schuiven, maar dat vindt de minister een slecht idee. "Er is absoluut geen reden tot paniek", benadrukt De Croo. Hij wijst erop dat de informatiecampagne al 6 maanden aan de gang is en hij meent dat veel mensen gewoon wachten tot het laatste moment.

Nog een reservetoestel in de kast?

De prepaid-kaarten zitten trouwens niet alleen in gsm's en smartphones, maar ook in alarminstallaties en andere domotica. "Die kunnen we niet bereiken omdat daar geen gsm-toestel aan gekoppeld is. Meestal gaat het om abonnementen, maar we raden klanten wel aan om dit na te vragen bij de leverancier", zegt Isabelle Geeraerts van Telenet.

"We raden mensen ook aan om zeker even te checken bij familieleden welke simkaart iedereen heeft en of er geen reservetoestel of een toestel dat niet vaak wordt gebruikt in de kast ligt dat toch nog geregistreerd moet worden."

"We verwachten niet dat alle kaarten tegen 7 juni geregistreerd zullen zijn. Ook omdat er simkaarten zijn die gewoon niet meer gebruikt worden. We verwachten wel nog een zekere toeloop in onze winkels naar de deadline toe en we hebben dan ook extra mensen aangeworven om alles vlot te laten verlopen."

Hoe registreren?

Via een speciale website kunnen gebruikers van een prepaid-simkaart zich informeren over hoe ze zich via hun mobiele operator kunnen registreren. In veel gevallen kan dat online. Er loopt ook een aftelklok tot de ultieme deadline op 7 juni.

Meest gelezen