"Ik vond foto van mezelf terug tussen "vermisten" na aanslag Manchester"

Na de aanslag in Manchester werden sociale media overspoeld met opsporingsberichten, maar veel van die berichten waren niet echt. Wij spraken met journaliste Andrea Noel die een foto van zichzelf vond tussen de "vermisten". "Er zijn mensen die het leuk vinden om dit te doen. Ze doen dit voor hun plezier", vertelt ze aan VRT Nieuws.

Net na de aanslag op de concertzaal Manchester Arena in de gelijknamige Engelse stad werden de sociale media overspoeld door opsporingsberichten. Bij het concert van Ariana Grande waren immers veel jonge tieners aanwezig en veel ouders waren tevergeefs op zoek naar hun kinderen. Veel van die opsporingsberichten bleken achteraf vals. Journaliste Andrea Noel ontdekte een foto van zichzelf tussen de "vermisten".

"Het is ziek, nietwaar", zegt ze in een gesprek met VRT Nieuws. "De afbeelding van mij was een die het meest verspreid is geraakt en dus de aandacht weg trok van mensen die echt op zoek waren naar hun familie." Noel herkent verschillende van de accounts die de valse berichten de wereld in hebben gestuurd. "Het zijn accounts die ik het laatste jaar al tien keer tevergeefs heb gerapporteerd aan Twitter", zegt ze. "Het zijn accounts die mij in het verleden al doodsbedreigingen hebben gestuurd en ermee hebben gedreigd me te verkrachten."

Ze was naar eigen zeggen niet verrast dat net deze accounts dit soort berichten de wereld in sturen. "Ik ben op het punt gekomen dat ik ze herken via hun naam en gebruikersnaam", zegt ze. "Het is een netwerk van mensen die het leuk vinden om dit te doen. Ze doen dit voor hun plezier."

Meest gelezen