"In Alaska zijn we nog altijd anti-Clinton, maar intussen wel minder pro-Trump"

In de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 8 november vorig jaar heeft onze redactie Vlamingen die in de VS wonen, aan het woord gelaten. We contacteerden een aantal van hen opnieuw om te vragen hoe ze nu kijken naar hun president Donald Trump. Hier aan het woord: Michel Gevaert, een 59-jarige dokter uit Anchorage, Alaska.

Alaska is een jagers- en vissersparadijs, een "pro-gun"-staat. Een van mijn collega-artsen is ook deeltijds wapenhandelaar en heeft meer dan 130 wapens. De man van mijn officemanager is een gepensioneerde state trooper (soort politie). Hij kocht samen met zijn zoon 1.000 kogels voor de presidentsverkiezingen van 2016, omdat hij vreesde dat Hillary Clinton zou winnen en dat ze de wapenverkoop zou beperken. Alaska blijft een Republikeinse, libertaire staat: een Trump-staat én tegen Hillary Clinton.

We blijven nog altijd onveranderd anti-Clinton, maar we zijn intussen minder pro-Trump. Je ziet momenteel meer oude Palin-autostickers, dan Trump-autostickers. De kranten speculeren dat 35 procent van de Alaskanen Trump-fans blijven ondanks alles.

Mijn gematigde Republikeinse vrienden zijn minder enthousiast. Zij zijn ervan overtuigd dat Trump geen kans had gemaakt tegen Joe Biden, als hij presidentskandidaat was geweest. Mijn Democratische vrienden geven toe dat Clinton een slechte campagne heeft gevoerd. Haar populariteit was snel aan het dalen vlak voor de verkiezingen. Voormalig FBI-baas James Comey heeft haar alleen een duwtje gegeven.

"Impeachment" is heel onwaarschijnlijk voor verkiezingen van 2018

De nationale Republikeinse partij blijft Trump steunen, omdat ze hun agenda willen doorvoeren: de afschaffing van Obamacare, de drastische belastingverlaging voor de rijken, de "pro business"-wetgeving.

De krant The New York Times suggereert dat de Republikeinse partij veel zetels zal verliezen in 2018. Ze hebben de Trump-stemmers nodig om de verliezen te beperken, en daarom steunen ze Trump ondanks alles.

Zolang de partij achter Trump staat, zal de pro-Trump-stemmer opdagen, wat de verliezen zal beperken. "Impeachment" is heel onwaarschijnlijk voor de verkiezingen van 2018.

"De VS moet niet altijd klaarstaan voor internationale crisissen"

Hier wordt er weinig gesproken over Trumps eerste internationale reis. Fox News heeft het over een "religieuze trip": Ryad, Jeruzalem en het Vaticaan. België en de NAVO is een "afterthought".

Europa vergeet dat Trump legaal is verkozen. De Europeanen onderschatten het feit dat de meeste Amerikanen het eens zijn dat de VS niet altijd moet klaarstaan voor internationale crisissen: Syrië, Jemen, Noord Korea.

Wat doet Europa voor Oekraïne en de Baltische landen? De Amerikaanse meerderheid staat achter Trump en wil dat hij de internationale akkoorden (NAFTA, NAVO) herziet. De NAVO-landen worden beschouwd als profiteurs. Ze zijn zelfs niet bereid om de overeengekomen 2 procent GNP te betalen. Het Europese vasteland wil bescherming van de NAVO, maar laat de Amerikanen ervoor betalen.

Dagen in Alaska worden langer en de dubbele migratie is begonnen

En de metaforische Alaskaanse boer ploegde voort. De dagen in Alaska worden langer, met 21 uur daglicht. De dubbele migratie is begonnen. De migrerende vogels zijn terug van Argentinië en de jaarlijks 2 miljoen toeristen overspoelen de stad en bezetten mijn favoriete restaurants en terrasjes. Ze dragen hun winterkleren tijdens onze zomer, terwijl ik in een poloshirt en korte broek rondloop.

Het belangrijkste gesprek van de dag is waar te gaan vissen naar rode zalm en koningszalm. Mijn buur is op zoek naar een nieuwe vierwieler als voorbereiding van de komende beren- en elandenjacht. Een ander buur heeft zijn Cessna 162 aangepast, en heeft de ski's vervangen met floats, aangezien het ijs op de meren gesmolten is.

Ik heb een paar dagtochten in het Chugach National Park gepland. Het park ligt 5 kilometer buiten de stad en heeft de oppervlakte van een paar Belgische provincies. Ik hoop dat de arenden, elanden en beren van de partij zijn.

Vanavond ga ik tv kijken: "The Deadliest Catch" is een heel populair programma over het gevaarlijke krabvissen tijdens de winterse stormen in de Alaskaanse wateren. Ik hoop dat Trump niet onze "deadliest catch" wordt.

"I miss Sarah Palin, Alaskan native. She was a joke, but not dangerous."

Meest gelezen