"Melania, come to Aalst": Vlaamse hacker achterhaalt privé e-mailadres van first lady

Ethische hacker Inti De Ceukelaire is erin geslaagd om via Facebook het privé e-mailadres van first lady Melania Trump te achterhalen. Daarop stuurde hij een hilarische mail met een vriendelijke uitnodiging om langs te komen in Aalst. "Het was echt supereenvoudig om dit te doen", zegt De Ceukelaire aan onze redactie. "Voor een first lady lijkt me dat wel gevaarlijk."
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Hoe ging De Ceuckelaire te werk? Heel eenvoudig, hij deed alsof hij Melania Trump was die haar Facebook-wachtwoord was vergeten. Hij kreeg zo de lengte en de eerste en de laatste letter te zien van het e-mailadres dat verbonden was aan de account. Door die informatie in te voeren in een programma dat de verschillende mogelijkheden uittest, had hij in een mum van het tijd het juiste e-mailadres gevonden.

Maar komen mails naar dit adres nu bij Melania Trump zelf terecht, en niet bij een of andere medewerker? "Ik denk echt wel dat dit haar persoonlijke e-mailadres is", vertelt De Ceuckelaire aan onze redactie. "Het is een e-mailadres dat ze jaren geleden zelf heeft aangemaakt."

"Niet verstandig voor first lady"

Volgens de ethische hacker past Melania maar beter snel haar privacyinstellingen aan. "Voor de first lady lijkt dit me toch wel gevaarlijk. Zij staat heel dicht bij de president. Hackers kunnen met deze informatie aan de slag. Ze kunnen haar als doelwit nemen. Dat is echt niet verstandig."

Om Melania op de hoogte te brengen, stuurde hij haar een mailtje. Daarin nodigt hij haar meteen ook uit in het mooie Aalst, op ludieke wijze. "Aalst is het Las Vegas van België, maar dan zonder de rijke mensen, de casino's en de hotels. Verdoe je tijd niet in Brussel. Waarom zou je een "hellhole" willen bezoeken als het paradijs amper 30 minuten verder ligt", schrijft hij. "Op zoek naar een plek om een nieuwe Trump Tower te bouwen? Zoek niet verder, Aalstenaars houden van torens, vraag maar aan Ilse Uyttersprot."

(Lees voort onder de tweet)

"Ik ben in blijde verwachting van een antwoord"

Om je e-mailadres zoveel mogelijk af te schermen, raadt De Ceuckelaire aan om in de privacy-instellingen van Facebook, bij "wie kan me opzoeken?", te kiezen voor "vrienden" in plaats van "iedereen". Dan is het adres enkel zichtbaar voor Facebookvrienden. "Je e-mailadres volledig onzichtbaar maken is niet mogelijk. Facebook is daar vrij laks in", zegt hij.

Voorlopig heeft De Ceuckelaire nog geen antwoord gekregen op zijn mail. "Maar ik ben in blijde verwachting. En waarom zou ze niet naar Aalst komen? We hebben veel te bieden", lacht hij.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat Inti De Ceuckelaire het presidentiële koppel "hackt". Begin dit jaar kwam hij in het nieuws omdat hij erin geslaagd was een tweet van Donald Trump te manipuleren. Hij deed dat door het carnavalsfilmpje "#Trumpvlog in 't Oilsjters - Congress in Moscow" te linken aan een tweet uit 2012.

Meest gelezen