CM aan vooravond Rerum Novarum: "Kwetsbaar betekent niet profiteren"

Aan de vooravond van Rerum Novarum, het feest van de christelijke arbeidersbeweging, roept CM-voorzitter Luc Van Gorp op om kwetsbare mensen niet als profiteurs weg te zetten, maar om solidair met hen te zijn.

"Onze samenleving is op een gevaarlijk punt beland dat ze kwetsbaren en profiteurs op één hoop gooit. Een langdurige zieke is niet ziek, hij zit voor zijn plezier thuis, een profiteur", stelt de topman van, het christelijk ziekenfonds vast.

Hij klaagt aan dat langdurig zieken, werklozen en vluchtelingen door regeringsmaatregelen worden opgejaagd en gestraft. Ze worden al te makkelijk bestempeld als profiteurs en daardoor dreigen ze uit de boot te vallen. "Wie in de problemen komt, die moet zijn plan maar trekken. En beleidsmakers die zich daar aan bezondigen, plegen in mijn ogen schuldig verzuim."

We moeten aanpakken wie echt misbruik maakt, vindt de CM-voorzitter, maar we moeten vooral solidair zijn met wie kwetsbaar is.
"Wanneer iemand het moeilijk heeft, moeten we hem niet met een zweep opjagen, nog minder moeten we hem aan zijn lot overlaten."

"Geen mensen tegen elkaar opzetten"

Mensen tegen elkaar opzetten, is niet het beste antwoord op de terreurdreiging na Manchester, zegt Vlaams minister Hilde Crevits in haar toespraak naar aanleiding van Rerum Novarum. Ze pleit voor de zogenoemde verbindende maatschappij waarin iedereen zich thuisvoelt. Meer politie en militairen volstaan volgens haar niet.

"De veiligste straat is voor mij niét de straat met de meeste militairen, maar de straat waar iedereen elkaar kent. De veiligste samenleving is niét de samenleving waar polarisering troef is, maar wel waar dialoog centraal staat, waar iedereen rechtvaardige kansen krijgt om zich te ontplooien.

Ook Crevits neemt het op voor de kwetsbaren. "Het is niet omdat iemand kwetsbaar is dat hij profiteert. Het is niet omdat iemand moeilijk aan de bak raakt op de arbeidsmarkt, dat hij of zij geen handen aan het lijf heeft. En het is niet omdat iemand die bezwijkt onder de druk van zijn job, dat hij plots een sukkelaar wordt."

Meest gelezen