Deze vragen leggen kinderen Awel voor na aanslag Manchester

In de eerste 24 uur na de aanslag in Manchester heeft Awel zowat 40 oproepen van kinderen gekregen die vragen hadden over die gebeurtenis. Dat vertelt coordinator Sibille Declercq van de kinder- en jongerentelefoon aan VRT Nieuws. Angst en onbegrip voerden daarbij de boventoon.

Aanslagen komen niet alleen bij volwassenen hard aan, ook kinderen hebben vragen wanneer terreur toeslaat. Een luisterend oor kunnen ze in dat geval bij Awel vinden.

In de eerste 24 uur na de aanslag in Manchester hebben zowat 40 kinderen de kinder- en jongerentelefoon effectief opgebeld naar aanleiding van die gebeurtenis. Volgens coördinator Declercq komt een duidelijke rode draad bovendrijven in die oproepen. Zij verdeelt ze grosso modo in 4 categorieën.

1. Angst

 • "Ik ben bang dat die aanslagen ook hier gaan gebeuren."
 • "Ik ben bang. Ik weet eigenlijk niet hoe ik me nu moet voelen."
 • "Ik ben bang voor een derde wereldoorlog: er zijn die dingen met kernproeven, brexit en nu dit."
 • "Kan ik morgen nog wel gaan winkelen zonder schrik?"
 • "Als het concert van Ariana Grande in België zondag doorgaat, moet ik dan bang zijn als ik ga?"
 • "Ik weet dat alles heel veilig is, maar toch ben ik nog bang. Is dat erg? Hoe moet hiermee omgaan?"

2. Onbegrip

 • "Waarom plegen mensen al die aanslagen?"
 • "Waarom wil terreurgroep IS dit toch? Dit kan toch niet?"

3. Houding

 • "Moet ik een moslim verdedigen die hiervoor wordt uitgescholden?"

4. Informatie

 • De gebruikelijke vragen over wie, wat, wanneer en waar
 • "Was het concert al afgelopen toen de aanslag plaatsvond?"
 • "Hoeveel mensen waren aanwezig?"

Declercq: "We proberen de gevoelens te normaliseren"

Grote vraag is uiteraard welke antwoorden Awel op deze vragen en gevoelens geeft of kan geven. "We proberen die gevoelens te normaliseren", zegt Declercq. "We maken kinderen duidelijk dat het normaal is dat ze bang, boos of verdrietig zijn."

"We proberen ook empathisch te reageren. "Ik begrijp dat je bang bent na wat is gebeurd" of "Ik vind het moedig dat je dit hier aan mij durft te vertellen". Daarbij polsen we bij de kinderen wat ze zelf al hebben vernomen om daar dan op in te gaan. We proberen altijd een eerlijk antwoord op hun vragen te geven."

"Daarnaast zetten we in op de veerkracht en de weerbaarheid van de kinderen. Wat is volgens hen een gepaste manier om met negatieve gevoelens om te gaan? Hebben ze iemand in hun omgeving om te praten?"

"Gevoelens delen met een anonieme derde helpt om ze wat los te laten en te plaatsen", geeft Declercq nog mee. "Jonge kinderen hebben vooral concrete vragen. Dan geven we hen een concreet antwoord, evenwel zonder op details in te gaan. De vragen van oudere kinderen en jongeren zijn veeleer maatschappijkritisch. Met hen proberen we een volwassen en rationeel gesprek te voeren."

Vragen?

Hebt u nog vragen of kent u kinderen die behoefte hebben aan een gesprek met Awel? Contact opnemen kan via het gratis telefoonnummer 102 of via de chat. Voor ouders staat de opvoedingslijn klaar op het nummer 078/15.00.10.

Meest gelezen